6 tips om minder tijd te verliezen aan dingen die moeten

Leestijd: 3 min

 

Deze blog schrijf ik op de valreep: mijn kat heeft al te eten en ik heb ook honger, maar eerst nog even typen! Ik heb het altijd druk, ren altijd van hot naar her. Volgens veel mensen komt dat omdat ik teveel dingen leuk vind en teveel dingen doe. En voor een deel is dat natuurlijk ook zo, maar dat is lang niet alles. Dat zijn namelijk de dingen die ik wíl doen, en dan heb ik ook nog de dingen die ik móet doen… Dan heb ik het over fysiotherapie, psycholoog, medische fitness en ga zo maar door. Dingen die goed voor mij zijn maar wel ontzettend veel tijd kosten. Elke week weer.

Nog minder tijd om te werken

Ik weet dat ik niet fulltime kan werken. Dat is ook echt zo, maar ik denk wel eens dat ik veel meer kan werken als ik niet de hele tijd allerlei therapieën moest volgen. Of ontspanningsoefeningen moest doen. Want als ik naar iedere hulpverlener luister die ik ooit heb gehad, dan zou mijn leven aan elkaar geregen zijn van ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, rekoefeningen, sport etc. Ik heb mezelf inmiddels aangeleerd om te zeggen dat ik al die dingen echt doe, maar het dan gewoon niet te doen.

Ik vraag me wel eens af of mensen zonder aandoening zich realiseren hoeveel impact het heeft op je leven als je continu dit soort dingen moet doen. Het kost gewoon écht héél véél tijd! Deze week heb ik vijf afspraken in drie dagen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tijd en energie die het kost om steeds om te schakelen. Ik werk véél beter op dagen waarop ik nergens heen hoef, want dan kan alles op mijn tempo. Vandaag had ik nog geen 60min aan afspraken, die kostten in het totaal zo’n 135min!

Dit geldt overigens ook voor veel ouders en verzorgers. Hoeveel tijd en energie kunnen die wel niet in nuttige dingen stoppen als ze niet steeds met bureaucratische rompslomp te maken krijgen?! Wat mij betreft is dit echt een gemiste kans, óók voor de Nederlandse economie!

Tips

Af en toe moet de frustratie er even uit. Ik wil graag zóveel doen en al die dingen – die wel echt nodig zijn – zitten dan alleen maar in de weg voor mijn gevoel. Gelukkig zijn er ook manieren om hiermee om te gaan!

Even een lijstje aan tips:

  1. Probeer afspraken zoveel mogelijk te plannen op momenten waarop je normaal toch niet zou werken. Dat betekent in de avonden of op je vrije dagen.
  2. Gebruik afspraken als manier om jezelf op tijd uit bed te krijgen. Morgenochtend moet ik om 10.00u naar de fysio. Daar heb ik een hekel aan zo vroeg, maar dan kan ik wel om 11.00u meteen aan het werk!
  3. Doe zoveel mogelijk digitaal. Iedereen is daar nu toch aan gewend!
  4. Luister naar je intuïtie en niet teveel naar wat anderen zeggen. Die hebben vaak niet door wat je allemaal al moet doen en wat de impact hiervan op je leven is.
  5. Luister naar je intuïtie als het gaat over of iets even teveel is. Liever eerst de ene therapie afronden en daarna pas de volgende beginnen, dan allebei half.
  6. Doe wat goed is voor JOU, niet wat goed is volgens ‘het boekje’. En dat hoef je nooit te verdedigen, tegen niemand.

 

Snappen jullie inmiddels dat ik zo blij ben met Tackle your Tics? 😉 Drie dagen aan een stuk, een week later een vierde dag en dan nog ergens een halve. Dat scheelt zóveel tijd en gedoe! Zo mogen voor mij wel meer therapieën zijn 😊