Activisme in tijden van Corona en depressie, dwang of andere problemen

Leestijd: 4 min
activisme
Foto: https://www.instagram.com/emilyvartanian/

Al maanden wil ik niets liever dan ander nieuws dan Corona. Is het eindelijk zover, worden zwarte mensen op straat vermoord en vermorzeld door de politie (dat was al wel even) en haalt de Amerikaanse president een wet uit 1807 tevoorschijn om het leger los te laten op mensen die daar iets tegen durven te zeggen. Dat is niet echt wat ik bedoelde… Maar goed, de situatie is wat ze is. Dit zet mij voor een ander dilemma. Activisme – of dat nu gaat over de Europese Tourettedag, komende zondag of Black Lives Matter – kost energie en kracht. En laat ik dat nu juist echt niet hebben. Toch wil ik wat doen, want genoeg is genoeg. En gelukkig is er ook genoeg activisme waarmee je je kunt bezighouden als je je net zo voelt als ik. Hier een overzicht: dit kan jij doen, óók als het niet goed met je gaat.

De Europese Tourettedag

Laten we beginnen met iets waar jullie als lezers van mijn blogs dichterbij staan: de Europese Tourettedag. Komende zondag is het zover. Voor mij betekent dat een persbericht, zenuwen, verantwoordelijk zijn en controle hebben. Adrenaline en namens Stichting Gilles de la Tourette de media te woord staan. Dat is niet niks als je je voelt hoe ik me nu voel. Ik heb het liefst structuur, zo min mogelijk afwijkingen van mijn planning. En wie doet er niet aan een planning? De media! Daarom heb ik dit jaar het persbericht later gestuurd en ben ik blij dat ik in ieder geval niet heel het land hoef door te crossen voor interviews.

Ook ben ik gaan zoeken naar dingen die ik vanuit thuis kan doen. Zo wil ik vanuit het account van de stichting weetjes tweeten, maar kost het me teveel energie om die in te plannen. Gelukkig ben ik niet de eerste die dat vind, en vond ik na wat zoekwerk op Google een manier om hetzelfde te bereiken met minder energie en tijd. De standaard regel van het internet is dan ook dat als je wilt dat iets bestaat, het in 99% van de tijd ook echt bestaat! Even zoeken en je kan meer doen voor minder energie. Jullie kunnen vervolgens deze weetjes retweeten en delen op Facebook.

Je kan je eigen verhaal vertellen. Je kan de verhalen van anderen delen. Zoek filmpjes over mensen met een handicap waar jij achterstaat. Deel ze. Gebruik oud materiaal van de Tourette Stichting waar jij je in kunt vinden. Leg uit wat jij prettig vindt, hoe anderen jou kunnen helpen. Waarom jij het wel of niet eens bent met de mening van een ander. Kies wat jij WEL kunt doen. En laat de andere dingen voor wat ze zijn. Dat is helemaal prima.

Black Lives Matter

Deze situatie is iets anders en een stuk ingewikkelder. Waar mensen met een handicap minder privileges hebben dan anderen, hebben de witte mensen onder ons er nog steeds veel meer dan de meeste zwarte mensen. Ook hier kan je weer doen wat ik hierboven al beschreef: delen, retweeten, grammen. Maar dat is hier niet genoeg, en het is ook zeker niet alles wat je kan doen. Het begint bij jezelf: ga op onderzoek uit. In jezelf én online. Vind je het raar dat ik het net had over ‘witte mensen’ en niet ‘blanke mensen’? Google naar waarom ik dat doe. Snap je niet dat mensen gisteren de Dam op gingen voor een demonstratie, tijdens de Coronacrisis? Google naar waarom ze dat deden. Snap je niet waarom ‘All lives matter’ nu zo’n beetje het laatste is wat je moet zeggen? Google naar waarom dat zo is. Ook dat is activisme.

Er staat echt genoeg online om jezelf te onderwijzen. Leg die verantwoordelijkheid niet bij anderen, en zéker niet bij zwarte mensen. En wanneer jij jezelf hebt onderwezen – dit kan gewoon lekker vanuit bed of vanaf de bank – leg het dan ook aan anderen uit, die het nog niet snappen. En vertel ook hen dat ze zelf moeten zoeken. Daar is geen discussie (die veel energie kost!) voor nodig. Lees je in over racisme in Nederland. Over de gevolgen van kolonialisme – want ja, die zijn er nog. Kijk naar je eigen leven: hoe kan jij anti-racistisch zijn (dus niet alleen niet racistisch!)? Zorg ervoor dat je op de sociale media niet alleen mensen volgt die op jou lijken, maar juist ook anderen.

Doe wat je wél kan

Lukt het jou (op dit moment) niet om op de Dam te staan of anderen aan te spreken? Dat is niet erg. Activisme kan vele vormen aannemen. Probeer te doen wat je kan. En dat begint bij jezelf en jouw omgeving. Leer en verbeter jezelf. Dat kunnen we allemaal. Ik ook.

Bronnen om te volgen en waarvan je meer kunt leren (ik zal aanvullen wanneer ik er meer vind):
https://www.google.com/ ja echt!
https://www.oneworld.nl/
https://blacklivesmatter.com/
https://twitter.com/ClariceGargard
https://blacklivesmatter.com/resources/
https://blacklivesmatteratschool.com/teaching-materials/
https://dezwijger.nl/magazine/storytelling-campagne-week-tegen-racisme-2020
Over woordgebruik: https://youtu.be/QO15S3WC9pg
https://blogs.brown.edu/amst-2220j-s01-2017-fall/