Botox – deel 1

Leestijd: 3 min

 

botox

Ik ben bijna 30 jaar, dus ik dacht, tijd voor Botox! Haha, nee hoor, het valt gelukkig mee. Maar ik krijg later deze week wél Botox injecties. Niet tegen rimpels, wel tegen pijn.

De afgelopen tijd heb ik wat wisselingen gehad in tics; ik schud weer met mijn hoofd, ik doe iets met mijn tong en ik span de spieren in mijn schouders regelmatig aan. Vooral die eerste en die laatste hebben ervoor gezorgd dat mijn trapezius spieren (zie afbeelding) nog meer pijn zijn gaan doen. Nu ben ik het wel gewend om pijn te hebben, maar dit gaat echt te ver. Mijn spieren ontspannen niet meer en het begint me echt te beperken. Tijd dus voor een iets rigoureuzere aanpak!

Zo werkt Botox
Komende donderdag krijg ik Botox injecties in de spier(en) in mijn rug. Botox zorgt ervoor dat een spier ‘uitgeschakeld maar niet uitgeschakeld’ wordt. Ik vind het zelf nog een beetje verwarrend, maar ik ga het vanzelf voelen. Het idee is dat de Botox de spier ontspant, maar dat de spier de functie niet verliest. Daarnaast zorgt Botox ervoor dat er geen tics meer zijn in de spier. Hoe dat precies komt is nog niet helemaal duidelijk.

De Botox zou na zo’n zeven tot tien dagen moeten gaan werken. In mijn geval is dat uiterlijk 8 september (ik tel de dagen af!). Het houdt dan tien weken tot zes maanden aan. Dat is bij iedereen anders. Nadat de Botox uit je lichaam is, kan je weer nieuwe injecties krijgen. Soms is dat niet nodig, omdat de Botox de spier dan als het ware ‘gereset’ heeft. Daar reken ik overigens niet op. Die spier is al zo lang gespannen (terwijl ik wel regelmatig fysio- en dry needling behandelingen krijg), ik kan me niet voorstellen dat één behandeling genoeg is!

Tourette specialist
De afspraak die ik heb is bij dr. Kleijer, in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Haar collega spuit daarna de Botox bij mij in. Ik zou deze behandeling ook in de buurt kunnen krijgen, maar ik vind het belangrijk dat het door een Tourette specialist wordt gedaan. Dat zou ik anderen ook altijd aanraden. Volgens dr. Kleijer doet het geen pijn, maar dat zeggen artsen nogal vaak, en ik hoor ook andere verhalen! Maar goed, ik heb nu ook pijn, dus zo’n spuit is het dan wel waard. Ik ga erin met het idee dat het in ieder geval geen kwaad kan (al blijft het iets oneigenlijks wat je in je lichaam krijgt) en dan hoop ik dat het gaat werken!

 

Voor meer manieren om de pijn van tics tegen te gaan, klik hier. En voor wat Tourette nou eigenlijk precies is, klik hier. Blijf op de hoogte van mijn Botox-avontuur door je rechtsonder op deze pagina in te schrijven voor mijn nieuwsbrief of door mijn Facebookpagina te liken.