Botox – deel 3: werkt het?!

Leestijd: 2 min
Bron: www.vrijvanpijn.nl

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat ik botox injecties kreeg. Ik heb heel veel vragen gekregen over of het werkt en hoe goed het werkt, super lief! Het is nog steeds vrij moeilijk om antwoord te geven op die vragen. Dit komt omdat de situatie nog steeds veranderd. Maar ik ga in deze blog toch mijn best doen!

Minder pijn
Over de vraag of ik minder pijn heb kan ik heel gemakkelijk zijn: ja, absoluut! Maar. Er is wel een ‘maar’. Af en toe heb ik nog steeds wel veel pijn. Die pijn is anders dan ik gewend ben. Het voelt alsof mijn huid heel strak staat en uit elkaar getrokken wordt. Dat doet goed zeer en ik ben ook niet gewend aan deze pijn, wat het nog moeilijker te verwerken maakt. Het voordeel is wel dat deze pijn (redelijk) snel wegtrekt als ik ontspan. Zo was er een moment waarop ik een tijdje moest staan, waardoor ik weer pijn kreeg. Toen ik ging zitten, was de pijn binnen een minuut weg! Helaas waren er ook momenten waarop dat niet zo was. Vorige week was ik druk met de Tackle your Tics studie, waardoor ik drie lange dagen moest werken en niet tussendoor naar huis kon. Dat heb ik wel even gevoeld. Toen ik vrijdagavond weer thuiskwam, was de pijn ook wel meteen weer weg!

Minder tics
Of ik minder tics heb? Ik weet het niet zo goed. Ik heb door wat stress zeker wel méér tics, maar niet in mijn rug. Dat is op zich al bijzonder. Dus ik denk dat ik wel minder tics heb op de plekken waar de botox zit, maar zeker weten doe ik het niet. Nou was dat voor mij ook niet zo de bedoeling, dus dat scheelt.

Conclusie
Mijn conclusie is dat ik een iets te lage dosis botox heb. Het voelt alsof mijn lichaam nog ‘graag pijn wil doen’, maar dat niet echt kan. Een klein beetje extra haalt hopelijk ook die laatste pijn weg. Dit was ook al aangegeven door mijn neuroloog: we zijn begonnen met een lage dosis, want een te hoge dosis zou problemen opleveren. De volgende keer een beetje extra dus!

Stay tuned voor mijn volgende blog! Daarin vertel ik alles over het proces van de prikken tot hoe ik me nu voel. Dat was namelijk een beetje… vreemd.

 

Meer weten over Tourette? Klik hier.