Botox-update

Leestijd: 3 min

Afgelopen zomer had ik zoveel pijn van mijn tics dat ik voor het eerst Botox ben gaan gebruiken. In mijn rug welteverstaan, met mijn hoofd is vooralsnog niks mis 😉

Het idee van de Botox is dat het je spieren (deels) ontspant, waardoor je minder pijn én minder tics hebt. Na de injecties gaat het binnen 7-10 dagen werken. Na een maand of drie is het uitgewerkt en kan je nieuwe injecties halen. Inmiddels ben ik drie keer geweest: in augustus, december en maart.

Minder pijn

De eerste injecties waren wat aan de ‘lage’ kant. De dosis wat net niet hoog genoeg en ik had dan ook met enige regelmaat last van scherpe pijn op mijn schouder. Maar, de pijn was nog steeds echt een stuk minder! Mijn tics namen wat af, maar toen ik een periode door omstandigheden wat meer tics had, voelde ik mijn nek toch ook al snel weer.

In december is de dosis dus wat opgehoogd en ik hoopte hierdoor minder naar de fysio te hoeven. Helaas was dat niet het geval. Mijn tics namen drastisch af, en die stekende pijn was helemaal weg, maar ik had regelmatig flinke hoofdpijn. Ik kon mijn hoofd zelf niet meer goed overeind houden, en wanneer een rib niet goed zat, staalde dat helemaal tot in mijn hoofd door. Dit was overigens nog steeds wel beter dan voor de injecties hoor! Maar op lange ritten in de auto had ik wel een sjaal nodig om mijn hoofd overeind te houden. Niet echt ideaal dus.

De juiste dosis?

Mijn neurologen en ik waren het erover eens dat de dosis in mijn nek gewoon te hoog was. Ik had dan wel minder tics, maar dat moest niet ten koste van mijn nekspieren gaan. De dosis in mijn linkerschouder was wel perfect, dus precies diezelfde dosis zit nu op de corresponderende plekken in mijn rechterschouder. Dit zorgt ervoor dat de pijn van mijn ribben niet meer doorstraalt naar mijn hoofd. Een wereld van verschil!

In mijn nek zit nu weer een lagere dosis, waardoor ik geen moeite meer heb met mijn hoofd overeind te houden. Wél heb ik redelijk wat van mijn tics teruggekregen! Dat vond ik best bizar, want ik heb het verschil nog nooit zo duidelijk kunnen voelen. Normaal komen en gaan tics geleidelijk, maar nu veranderde het over een periode van ruim een week.

Tics

Ik schud weer met mijn hoofd, wat ik niet zo prettig vind, want mijn haren blijven dan nooit in een staart zitten. Maar, ik had die tic altijd om de paar minuten, en nu is het zo’n twee tot vijftig keer per dag. Op sommige dagen dus ook echt twee keer. Heel raar! Andere tics in mijn hoofd en nek zijn ook weer terug. Ik moet er weer heel erg aan wennen, maar heb dit toch wel veel liever dan die pijn die ik had! Wel vraag ik me af of er een compromis mogelijk is: minder tics én minder pijn, maar dat zal de volgende keer moeten blijken. Ik ben bang van niet. Maar goed, de tics wennen weer langzaam, dus dat komt vast wel goed.

Ik hoef nu in ieder geval véél minder naar de fysio, en wanneer mijn ribben gekraakt moeten worden in na-masseren niet nodig. De spieren zijn al ontspannen! Dat is wel een beetje raar, maar ook wel weer grappig om te zien hoe dat allemaal werkt 😉 In juni krijg ik weer nieuwe injecties, want ik heb gemerkt dat ze na drie maanden echt uitgewerkt zijn. Maar voorlopig blijf ik het hoe dan ook doen, het is 100% de moeite waard!

Al mijn Botox-blogs lezen? Hier staan ze handig bij elkaar.