Hoe ik toch een chronische indicatie fysiotherapie kreeg

Leestijd: 3 min

chronische indicatie fysiotherapie“Tourette veroorzaakt tics en tics veroorzaken pijn, dus Tourette veroorzaakt de pijn niet en je krijgt dan ook geen chronische indicatie voor fysiotherapie.” Dat was het standpunt van zorgverzekeringen een tijd geleden nog. Grote onzin natuurlijk, dat hoef ik jullie niet uit te leggen. Zo heb ik jaren heel veel betaald voor aanvullende verzekeringen en heb ik meer pijn gehad dan nodig was. Tot vorige week. Toen kreeg ik tóch die chronische indicatie! In deze blog leg ik uit hoe het toch gelukt is en hoe jij zelf ook een chronische indicatie kan krijgen als je die nodig hebt.

Wat houdt een chronische indicatie in?

Er is een lijst met aandoeningen die recht geven op een chronische indicatie. Dat zijn er heel veel, maar Tourette staat er niet op. Wanneer je een aandoening hebt die wel op de lijst staat wordt fysiotherapie vergoed uit je basisverzekering. Dit houdt in dat je geen aanvullende verzekering ervoor hoeft af te sluiten, maar ook dat je eerst je eigen risico aanspreekt. En dan is er nog een drempel: je moet de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Bij sommige aandoeningen is dat ieder jaar, maar, wat ik niet wist is dat het bij andere aandoeningen maar één keer was. Daarna nooit meer, bij welke verzekering je dan ook bent en of je nou overstapt of niet. Dat blijkt ook bij Tourette het geval te zijn.

Dus even op een rijtje:

  1. Je krijgt een chronische indicatie
  2. Je betaalt 20 behandelingen zelf
  3. Daarna betaal je je eigen risico
  4. Dan wordt het vergoed uit je basisverzekering, zoveel als je nodig hebt
  5. Vervolgens betaal je ieder jaar eerst je eigen risico, en kan je zo vaak gaan als je nodig hebt

Gegeneraliseerde extrapiramidale aandoening

Maar Tourette staat toch niet op die lijst? Hoe kom ik dan toch aan een chronische indicatie? Omdat het er toch op staat. Alleen met andere woorden. Tourette is een gegeneraliseerde extrapiramidale aandoening. Zeg dat maar eens drie keer snel achter elkaar! 😉 Ik had daar ook nog nooit van gehoord, maar het komt erop neer dat het deel van de hersenen waar Tourette zit onderdeel is van het extrapiramidaal systeem. En het ‘gegeneraliseerde’ slaat erop dat de tics niet beperkt zijn tot een bepaald deel van je lichaam.

Als je dat weet, staat Tourette ineens wél op de lijst. Op die lijst staat namelijk ‘gegeneraliseerde extrapiramidale aandoening, bijvoorbeeld dystonie en Parkinson’. De sleutel zit hem in het woordje ‘bijvoorbeeld’. Dat Tourette niet als voorbeeld wordt genoemd betekent niet dat het niet onder die categorie valt!

Stappenplan

Goed, dat was een zeer ingewikkelde uitleg. Hoe kom je nou zelf aan een chronische indicatie fysiotherapie? Hierbij het stappenplan:

  1. Overleg met je arts (huisarts, neuroloog, maakt niet uit) dat fysiotherapie nodig is i.v.m. je Tourette of die van je kind. Vraag om een verwijzing waar in ieder geval op staat dat het gaat om een gegeneraliseerde extrapiramidale aandoening. Het woord Tourette hoeft daar niet bij te staan. Je arts weet verder wat er nog meer op moet staan.
  2. Geef deze verwijzing af bij je fysiotherapeut. Die moet je behandelingen voortaan de code 9374 meegeven. Je fysiotherapeut weet zelf of de verwijzing ingediend moet worden of niet. Dit verschilt per verzekering.
  3. Je moet nu de eerste 20 behandelingen zelf betalen*. En daarna nog je eigen risico, als je dat nog niet hebt gebruikt. Die 20 behandelingen zijn eenmalig, je eigen risico ieder jaar.

*Heb je dit jaar al fysiotherapie gekregen voor je Tourette? Dan kan je fysiotherapeut de code van die behandelingen alsnog aanpassen naar 9374. Daardoor kan het zo zijn dat de eerste 20 behandelingen van dit jaar (of een deel daarvan) uit je aanvullende verzekering worden vergoed. Die hoef je dan dus niet zelf te betalen!

Ik hoop dat dit alles zo een beetje duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben, reageer op Facebook of stuur me een mailtje op laura@tictalkmore.nl en ik doe mijn best om je antwoord te geven.