Coronacrisis: ook dit overleven we wel weer

Leestijd: 3 min

overleef de coronacrisis“If there’s a crisis, you don’t freeze. You move forward. Because you’ve seen worse, you’ve survived worse. And you know you’ll survive this too.” (Quiz: waar komt dit uit? Bonuspunten als je weet op welk moment het werd gezegd!) Deze quote hangt al een tijdje bij mij op de kast. En op de muur naast mijn bureau het belangrijkste stuk ervan: “you’ve seen worse, you’ve survived worse”. De reden? Het is waar. En dat zal het ook blijven. Oók tijdens de Coronacrisis.

De ergste periode van je leven

Is dit een fijne periode, met de Coronacrisis? Nee, zeker niet. Voor niemand. Heb ik ooit erger meegemaakt? Absoluut. En als jij dit leest, jij waarschijnlijk ook. Natuurlijk, dit is anders, je moet binnenblijven, maakt je zorgen om je eigen gezondheid en die van anderen en ga zo maar door. Maar denk eens na: is dit de ergste periode van je leven? Voor veel mensen wellicht wel; je hele leven wordt overhoop gegooid door iets wat gevaarlijk is en waar je geen controle over hebt. Maar als je al hebt geleefd met een depressie, ADHD, tics, Tourette, autisme, wat dan ook, dan valt dit toch best mee?

Dit geloof ik zelf ook niet altijd hoor. De angst, de onzekerheid, het feit dat alles van het ene op het andere moment kan veranderen. Het gaat echt niet goed met mij. Maar het kan absoluut een stuk slechter. Het punt is namelijk dat mijn hele leven een voorbereiding is geweest hierop. Ik heb geleerd om met angsten om te gaan, want ik heb ze veel (gehad). Ik heb geleerd hoe ik moet dealen met onzekerheden en gevoelens van somberheid, want ik deed jarenlang niets anders.

Het beste advies

Het beste advies in deze periode is dan ook om te doen wat altijd al heeft gewerkt. De strategieën toe te passen die je door de jaren heen hebt geleerd. Voor mij betekent dat terug naar de basis en niet teveel van mezelf verwachten. Doen wat ik moet doen, doen wat ik kan doen. En de rest? Jammer dan. Goed is goed.

Eigenlijk wilde ik in deze periode weer naar twee blogs in de week, maar dat lukt me niet. En dat is prima. Eén is ook goed. Ik plan mijn dagen minder vol, en als ik een dag niet af heb, dan is dat niet erg. Morgen weer een dag. Ik probeer problemen niet groter te maken dan ze hoeven te zijn. Brood op in de supermarkt? Ze hebben ook een wafelmix waar alleen water bij hoeft. En ik heb een wafelijzer. Ideaal? Nee. Acceptabel? Jazeker.

Zo probeer ik deze tijd door te komen. Ik heb erger gezien, ik heb erger overleefd. Dus de Coronacrisis kan ik ook wel aan. En jij ook.