Dé manier om een woedeaanval voor te zijn

Leestijd: 2 min

Wanneer je kind of leerling last heeft van woedeaanvallen, kan dat heel overweldigend zijn. Vaak heeft de hele familie of klas er last van en het lijkt alsof er niks aan te doen is. Gelukkig is dat laatste niet waar, als je maar weet waar je moet beginnen!

Bij kinderen is de ‘woedetrap’ een goede methode om woede op te vangen, vóórdat het te laat is. Hierbij is het de bedoeling dat jullie samen, op een rustig moment, gaat opschrijven wat de signalen zijn van wanneer jouw kind of leerling boos begint te worden. Dit gaat trapsgewijs: van ‘ik voel me top’, naar ‘rustig’, ‘geïrriteerd’, ‘boos’ en ten slotte ‘woedend’. Wanneer je deze signalen opgeschreven hebt, bedenken jullie samen wat er gedaan kan worden om in te grijpen. Misschien werkt het wel heel goed om even een stressballetje te pakken, wanneer je kind of leerling geïrriteerd is? Of vindt hij of zij het fijn als er even niemand iets zegt.

Hieronder zie je de lege woedetrap en een voorbeeld wat al ingevuld is. Wil je meer weten over woede, waar het vandaan komt en hoe je het tegen kunt houden? Klik dan hier.

Bron: Jonneke Koekhoven/www.symptomen-autisme.nl