Een droge mond van antidepressiva: ik probeer oplossingen uit!

Leestijd: 4 min

 

alles wat ik heb uitgeprobeerd om mijn droge mond tegen te gaanAl enkele jaren slik ik dagelijks antidepressiva, sertraline in mijn geval. Eigenlijk heb ik nooit echt last gehad van de bijwerkingen, anders dan dat ik aankwam in gewicht. Maar tijdens de pandemie is mijn dosis flink omhooggeschoten, waardoor ik nu te pas en te onpas tegen rare bijwerkingen aanloop! Er is een tijd geweest dat ik niet 100% scherp zag, iets wat verdween toen ik nog iets omhoog ging in dosis. Nu ik weer langzaam omlaag aan het gaan ben, merk ik dat ik vaker last krijg van een droge mond. En dan ook echt heel irritant droog! Vrijdagavond werd het zo erg dat ik advies ben gaan vragen in de Facebookgroep van de Tourette Stichting. Uiteraard ben ik alles uit gaan proberen, dus hierbij een review!

Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Eerst de huis, tuin en keukenmiddeltjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kreeg er wel een tip over! Deze dingen heb ik geprobeerd:

 • Tictac
  Uiteraard begin ik hiermee 😉 Dat deed ik ook toen ik de winkel uitliep: meteen een tictac erin! Toen had ik echt een extreem droge mond, en werkte het eigenlijk niet echt. De gladde buitenkant van de tictac vormt een soort van barrière waardoor het even duurt voordat je mond nat wordt. Bij een minder ernstig droge mond werkte het wel beter, maar uiteraard wel kortdurend.
 • Smint Sugarfee aardbeiensmaak
  Ok, deze zijn echt extreem lekker! En ze werken ook nog eens heel goed! Door de korrelige structuur blijft je mond de hele tijd lekker vochtig. De minuten waarin je een Smintje in je mond hebt, is deze heerlijk vochtig.
 • Stimorol Max Strawberry Lime
  Ik ben geen fan van kauwgom. Maar deze werkt wel! En uiteraard ook nog eens veel langer dan Smint of Tictac. En de smaak is ook nog eens lekker, niet zo’n standaard kauwgomsmaak. Echt fan word ik er niet van: het blijft voor mij toch voelen alsof ik er een vrijwillige tic bij heb.
 • Mentos Chewy Dragees Fruit
  Deze werd me aangeraden als opstap naar de kauwgom. Ze zorgen voor veel speeksel en werken dus prima. Maar ook hier weer: kortdurend.
 • Katja zure matjes
  Deze matjes zorgen voor een schokeffect! Zuur schijnt speeksel aan te maken en dat heb ik geweten! Eén kort matje is genoeg voor een zwembad in mijn mond 😅 Niet heel goed om continu te blijven eten, omdat ze sneller weg zijn dan bijvoorbeeld een Smint, maar voorafgaand aan een presentatie lijken ze me ideaal!

Medicatie

Dan bestaat er ook nog medicatie tegen een droge mond. Dat is vrij duur, dus ik heb een paar dingen aangeschaft en uitgeprobeerd. De rest heb ik even laten staan.

 • GUM Hydral mondspray
  Deze spray zegt langdurig (ten minste één uur) te werken tegen een droge mond. Ik weet niet of ik één uur langdurig zou noemen, maar zij wel blijkbaar. De spray zorgt voor een laagje wat je mondslijmvlies beschermt. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. De smaak is niet lekker, maar minder vies dan de gel. Hij sprayt in één straaltje, waardoor het moeilijk in je hele mond te krijgen is. Ik vraag me dan ook af of het wel echt zo werkt als hoe ze het zeggen. De smaak is gelukkig wel redelijk snel uit je mond!
 • Biotène hydraterende gel
  Ik dacht dat dit wel goed zou werken, want een gel is letterlijk vocht wat je in je mond aanbrengt. Fout. Althans, het spul is zo smerig dat ik het óf niet gebruik, óf zo snel mogelijk mijn mond uit wil hebben. En dan werkt het natuurlijk niet. Je brengt het aan op je tong en veegt het dan rond. Het zorgt dus even voor verlichting, maar daar blijft het dan ook bij. Dan heb ik liever een snoepje!
 • Dentaid Xeros tandpasta
  Een droge mond zorgt ook voor gaatjes in je tanden, en deze tandpasta zegt beide aan te pakken. Er zit dan ook natriumfluoride in om je tanden goed te verzorgen en xylitol tegen een droge mond. Ik gebruik het nu een paar dagen dus kan nog niet echt zeggen of het werkt. Maar kwaad kan het ook niet, lijkt me!

Mijn advies? Vooral niet teveel geld uitgeven aan medicatie, suikervrije snoepjes (en genoeg water!) werken net zo goed. Behalve die tandpasta dan, daar heb ik nog wel vertrouwen in.

Meer lezen over mijn ervaringen met antidepressiva? Klik hier voor meer blogs!