Eindelijk iemand die mijn slaapproblemen begrijpt – én die kan helpen!

Leestijd: 3 min

 

Zojuist had ik een gesprek via Skype met Sandra Kooij (psychiater bij PsyQ). Zij is gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen en slaapproblemen die daarbij komen kijken. In december had zij mij al verteld dat ze dacht mij te kunnen helpen met mijn slaapproblemen. Ik heb er even over nagedacht en wilde in ieder geval eens weten hoe dat dan zou gaan. Want behandelaars die mij denken te kunnen helpen met mijn slaapproblemen, heb ik al zo vaak gehoord! Geen van allen zijn ze er ooit in geslaagd. En állemaal gaven ze een lading nutteloze tips. Van slaaphygiëne tot geen schermen meer gebruiken: het was goed bedoeld, maar verder was het vooral frustrerend! Want dit werkt gewoon allemaal niet! Het is niet genoeg, ik krijg het niet voor elkaar en het wordt alleen maar erger, zeker deze tijd van het jaar.

Slaaphygiëne alleen is niet genoeg

Ik zag een beetje op tegen het gesprek met Sandra omdat ik gewend ben om in de verdediging te schieten als het over mijn slaapproblemen gaat. Maar – wauw – er is dus toch iemand die het echt begrijpt! Die gewoon zegt dat slaaphygiëne niet genoeg is, dat ik dit niet alleen kan (omdat het te moeilijk is), dat ik best schermen mag gebruiken ’s avonds als dat voor mij werkt (maar dan wel het liefst met een bril met rode glazen op). Ik voelde niet één keer weerstand. En dat is zoooooo fijn!! En wat nog fijner is, is dat Sandra psychiaters en psychologen door heel Nederland gaat opleiden om hetzelfde te doen. Want de therapie zelf is (voor de behandelaar) niet zo ingewikkeld. En de invloed op je leven is immens.

Slaaptherapie

Goed, wat houdt het nou in? Ik ga proberen het uit te leggen, maar ik kan dat vast niet zo goed als Sandra. Ik ga jullie de komende weken dus gewoon op de hoogte houden, hopelijk wordt er dan ook veel duidelijk. Het idee is lichttherapie in combinatie met melatonine. Ik wil graag een ritme van rond half 12 slapen en rond half 9 weer op. Dat betekent dat ik om half 11 ’s avonds 3mg melatonine neem (let op: deze dosis is persoonlijk en moet eventueel bijgesteld worden!). Ik zet mijn wekker dan om half 9 en doe dan meteen een lichttherapiebril op, die me wakker maakt. Overdag moet ik echt wakker blijven (help!). En als ik dat alles volhoud, dan zou ik binnen 1-2 weken beter moeten slapen, minder moe moeten zijn en me ook psychisch beter moeten voelen.

Angsten en uitslapen

Mijn grootste angst was dat ik niet meer zou ‘mogen’ uitslapen. Daarop zei Sandra dat dit wel kon, maar dat dat dan wel consequenties heeft. Net zoals wanneer je een dieet hebt, maar toch nog even een chocolaatje wil nemen. Dat heeft gevolgen. Dat stelt me wel gerust, want dat betekent dat ik nog steeds controle heb: als ik beslis om uit te slapen, dan weet ik de gevolgen. En dat is dan ook prima. Voor mij is uitslapen nu nog een ‘levensreddende boei’, waardoor ik heel angstig word wanneer ik dat los moet laten. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat ik het niet meer nodig heb.

De komende weken ga ik het proberen! Ik heb net de lichttherapiebril besteld (een Litebook 10.000lux 10cm van je ogen zetten kan ook werken) en dan gaan we het maar gewoon doen. Met frisse tegenzin, dat wel ?