Breaking news: je hoeft niet altijd sterk te zijn

Leestijd: 3 min

Je ziet ze altijd al overal, maar nu al helemaal. ‘Ben sterk’, ‘hou vol’, ‘blijf vechten’. Allemaal goedbedoelde opmerkingen om anderen aan te moedigen om toch vooral maar sterk te zijn. Want blijkbaar is dat het belangrijkste: sterk zijn, niet instorten en vooral maar blijven doorgaan met je gewone leven. Maar wist je dat je helemaal niet altijd sterk hoeft te zijn? Dat je je ook gewoon *** mag voelen en dat mag toegeven?

Zwak zijn is ook ok

Als je sterk bent, ben je net zoveel waard als wanneer je zwak bent. Je bent niet beter wanneer je net doet alsof je alles maar aan kan. Je bent niet beter als je doet alsof je alles weet en alles aankan. Ik moet daar altijd aan denken wanneer ik Trump zie. Of andere soortgelijke politici. Ik vind het veel knapper als je ook je zwakheden durft te tonen. Dat is veel moeilijker namelijk! Maar ik dwaal af.

Heel lang heb ik gedacht dat ik altijd sterk moest zijn. Mijn bed uitkomen, doen wat ik moet doen, aardig zijn, anderen helpen etc. Ook als het eigenlijk helemaal niet goed gaat. Want dat is belangrijk, dat is goed. Opgeven is voor watjes. Totdat ik een paar jaar geleden ineens besloot dat ik niet meer sterk wilde zijn. Dat ik ook gewoon eens zwak wilde zijn. In bed blijven liggen, niets doen, naar niemand luisteren, alleen maar eten waar ik zin in heb. Ik had gewoon niet meer de energie om sterk te zijn. Ik wilde héél graag leven, maar niet meer vechten. Dus ik ben drie weken in bed gaan liggen en heb alleen het hoognodige gedaan. En dat was me toch fijn!!

Even niet

Het belangrijkste was dat ik met mezelf had afgesproken dat dit tijdelijk zou zijn. Maar, dat ik ook geen deadline had gesteld. Want dan zit je er weer tegenaan te hikken en dat werkt niet. In plaats van vechten om me beter te voelen, besloot ik in bed te gaan liggen en te wachten totdat ik me beter voelde. En weet je wat? Het werkte! Want vechten kost ook heel veel energie en soms ben je gewoon moe. En dat is ok. Dat maakt je niet minder mens. Of minder sterk.

Nu even niet. Dat is de truc. Even niet vechten, even niet doen wat je hoort te doen. Want soms is dat even beter. Datzelfde geldt voor kinderen: als school even niet lukt, dan is het prima om even geen school te doen. Zeker in deze Coronatijden. Uiteraard is het juist bij kinderen wel heel belangrijk dat ‘even niet’ ook echt ‘even niet’ blijft. En dat je dit alleen inzet wanneer het nodig is. Maar de strekking blijft hetzelfde.

Zwak zijn is geen schande, en soms is het even nodig.