Stop nou eens met die goedbedoelde slaaptips

Leestijd: 2 min

 

Jarenlang heb ik van alles en iedereen goedbedoelde slaaptips gekregen over hoe ik beter kon slapen. Op tijd naar bed gaan, gordijnen open ’s ochtends, melatonine, geen schermen meer 3u voor slapen gaan, niet meer eten na 20u, ga zo maar door. En hielp het? Nee. He-le-maal niet. Nu mijn slaapproblemen opgelost zijn, snap ik waarom het niet geholpen heeft. Ik kon het namelijk helemaal niet zelf en de goedbedoelde oplossingen waren gewoon niet genoeg.

 

Frustratie

Die goedbedoelde slaaptips hebben er alleen maar voor gezorgd dat ik al die jaren gefrustreerd was. Want eigenlijk werd er gezegd dat het mijn schuld was. Ik deed niet genoeg. Er waren genoeg dingen die ik kon proberen, maar ik deed het niet. Dus het lag aan mij. Niemand die eens zei dat ik het helemaal niet alleen kon. En dat dat ook niet hoefde. En dat de tips die ik kreeg helemaal niet genoeg waren. Een gebroken been kan je ook niet zelf oplossen. Daar heb je ook hulp van een arts en goed materiaal (gips) bij nodig. Waarom wordt dit dan bij slaapproblemen wel verwacht?

Slaapstoornis

Pas toen ik na jaren frustratie Sandra Kooij (psychiater bij PsyQ) sprak, kwam ik erachter: al die artikelen die ik heb gelezen, de webinars, de filmpjes, de goedbedoelde tips, ze hebben nooit kans gehad. Die zijn bedoeld voor mensen die een beetje slecht slapen. Niet voor mensen met AD(H)D of Tourette die een echte slaapstoornis hebben.

Toch worden al die tips wel aan (vooral) AD(H)D gekoppeld. Regelmatig lees ik artikelen over ADHD en slapen. Met altijd dezelfde tips. Tips die niet helpen. Die niet genoeg zijn. Dus laten we nou eens stoppen met onszelf de schuld geven. Laten we nou eindelijk eens erkennen dat je deze slaapproblemen niet zelf op kan lossen. Dat dat ook helemaal niet hoeft. En dat je iets sterkers nodig hebt dan daglicht en geen schermen meer.

Ik zeg het nog maar een keer duidelijk: het is niet jouw schuld dat je slaapproblemen hebt. Het is een aandoening, een ziekte als je het zo wil noemen. Bij een gebroken been snapt iedereen dat je hulp nodig hebt: een arts en gips. Dit is precies hetzelfde.

 

Voor het gemak heb ik al mijn slaapblogs hier bij elkaar gezet, dan kan je ze nog eens rustig doorlezen.