Grit: de kracht van passie en doorzettingsvermogen

Leestijd: 3 min

grit, passie, doorzettingsvermogenJe kent het vast wel: jij (of je kind) bijt je ergens in vast en laat niet meer los totdat het gelukt is. Of dat nou een (zwem)diploma is wat je perse wil halen, of een opdracht op je werk; zodra je je zinnen erop hebt gezet blijf je volhouden. Daar gaat deze blog over. Dat ‘vastbijten en niet meer loslaten’ heeft namelijk een naam: grit.

Passie en doorzettingsvermogen

Grit is een combinatie van passie en doorzettingsvermogen. Passie komt vanuit intrinsieke motivatie: je wil iets heel graag, vindt iets heel erg belangrijk. Doorzettingsvermogen komt vanuit het idee dat je iets kunt bereiken, als je er maar hard voor werkt. In het boek ‘Grit: the power of passion and perseverance’ legt psycholoog Angela Duckworth uit dat het nou juist grit is wat je succes in je leven het beste voorspelt. Dit blijkt uit onderzoek na onderzoek. Het is dus niet hoe hoog je IQ is, of hoeveel talent je hebt, maar hoeveel grit je hebt. Hoeveel passie en doorzettingsvermogen. En het leuke is dat dat prima te trainen is! Net als IQ en talent, overigens.

What doesn’t kill you…

Wat heeft dat nou met aandoeningen als AD(H)D, autisme en Tourette te maken? Heel simpel: grit kun je trainen door van jongs af aan te leren om door te zetten. En door ergens een echte passie voor te hebben, iets echt héél leuk te vinden. En laten dat nou net eigenschappen zijn die wij met elkaar delen! We komen al op jonge leeftijd iets tegen wat moeilijk is, waar we doorheen moeten (een diagnose, problemen op school etc.) en we hebben vaak hele specifieke interesses, passies. Volgens mij is dat dus een gouden combinatie als het gaat over grit ontwikkelen!

Helaas is het niet zo dat iedereen met deze aandoeningen veel grit heeft. Volgens Angela komt dit omdat ‘what doesn’t kill you’ je niet per definitie sterker maakt. Mensen gaan vaak één van twee richtingen in: (1) ze raken ontmoedigd en denken dat het toch allemaal niet gaat lukken, of (2) ze ontwikkelen heel veel grit. Ook hier weer: als je eenmaal de ene weg in bent geslagen, dan betekent dat niet dat je niet meer de andere kant op kan.

Oplossingsgericht denken

Eén van de manieren om meer grit te krijgen is volgens mij door specifieke strategieën aan te leren. Tijdens het Tackle your Tics onderzoek leerden we kinderen aan hoe ze oplossingsgericht konden denken. Dit zorgt voor heel veel ruimte in je hoofd: je ziet een probleem en weet meteen hoe je het aan kan pakken. In plaats van dat je ontmoedigd raakt. Daardoor verlaag je de drempels en ga je vanzelf meer doorzetten!

Helaas heeft Angela nog geen onderzoek gedaan naar grit in relatie tot AD(H)D, autisme en Tourette. Dat is wat mij betreft iets wat ze wel eens mag gaan doen! Ik ben er echt van overtuigd dat de problemen waar wij vaak tegenaan lopen uit kunnen monden in meer grit. In de komende dagen lees ik het boek uit en dan zullen er nog meer blogs komen over dit onderwerp! Ondertussen kan je hier en hier nog meer positieve eigenschappen ontdekken, die bij deze aandoeningen kunnen horen.