Hoe ik vandaag tóch ineens een boek gelezen kreeg

Leestijd: 2 min

Met enige regelmaat zeg ik tegen mensen ‘dat ik niet kan lezen’. Uiteraard is dat niet waar, want dan had ik deze blog ook niet kunnen schrijven. Wat ik dan bedoel, is dat ik niet genoeg concentratie heb om de boeken te lezen die ik graag wil lezen. Maar vandaag lukte het ineens! Hoe dat komt, zal ik je uitleggen.

Als ik een boek zie, denk ik meteen “oh jee, dit gaat mij nooit lukken! Al die bladzijden, en ik heb zo weinig concentratie, daar is geen beginnen aan!”. Dat is natuurlijk niet echt nuttig of productief en bovenal ook erg frustrerend als ik een boek heb wat ik graag wil lezen. Vandaag besloot ik daarom om niet één boek, maar één hoofdstuk te lezen. Dan kon dat boek daarna aan de kant en zou ik morgen wel weer verder zien. Één hoofdstuk, zo’n zestien bladzijdes, dat moet toch te doen zijn? Dat doe ik ook regelmatig voor mijn studie en die teksten zijn veel moeilijker! Nou, ik kan je zeggen: ik ben inmiddels halverwege hoofdstuk 4.

Elke keer lees ik één hoofdstuk. Eerst één hoofdstuk. Dan nog één hoofdstuk. En dan misschien nog één. En dan heb ik het geluk dat al die hoofdstukken samen een boek vormen! Maar dat vergeet ik voor het gemak even. Ik weet dat ik één hoofdstuk kan lezen, dus dat doe ik dan, net zolang totdat er geen meer over zijn.

Uiteindelijk is dit natuurlijk een manier om je hoofd te ‘foppen’. Neem het voorbeeld van de kledingkast uit de video die je krijgt wanneer je je voor mijn nieuwsbrief inschrijft: in plaats van álle was uit de wasmand in 1x opruimen, doe je eerst de sokken, dan de broeken, dan de shirts en zo door. Zo creëer je structuur en overzicht en wordt het veel gemakkelijker! En als het dan nog steeds een beetje moeilijk is, kan je jezelf motiveren door je eraan te herinneren dat je deze kleine deeltaak op een ander moment ook kan. Ik kan artikelen lezen voor mijn studie, dus dan kan ik ook één hoofdstuk lezen! Stiekem kan je dan ineens veel meer dan je denkt 🙂

Wil je meer horen over je hoofd op deze manier ‘structureren’, zodat je beter aan het werk kan? Klik dan hier voor de versie voor ouders, hier voor die voor leerkrachten, en hier voor de versie voor volwassenen.

P.s. Full disclosure: uiteraard verdween mijn concentratie toen ik me bedacht dat ik hier een blog over kon schrijven! Dus ik lees nog even verder 😉