Week in de war, hoofd in de war

Leestijd: 3 min
Foto: Tom van Limpt

Soms heb je van die weken, dan is het gewoon mega druk. Maar er is ‘druk met je schema in tact’ en ‘druk met je schema in de war’. Deze week is voor mij zo’n ‘druk met je schema in de war’-week. Maar ook deze weken zijn te overleven! Hoe? Met strak plannen én genoeg lef om die planning los te laten!

Lang, lang van te voren plannen

Stap 1 is eigenlijk dat je ervoor moet zorgen dat het niet zover komt. Ik heb een duidelijke structuur in mijn week: ik werk op maandag en dinsdag, op woensdag ben ik vrij, en dan werk ik weer op donderdag en vrijdag. In het weekend ben ik weer vrij en is er tijd voor leuke dingen. Ook gaan sporten (di, wo, vr) staat op vaste tijden gepland. Alles wat afwijkt van dit basisschema brengt mijn week in de war.

Wanneer er dan iemand voorstelt dat ik op woensdag een (hele leuke!) cursus kan doen, zou het antwoord altijd ‘nee’ moeten zijn. Want dan heb ik geen rustdag. Uitzonderingen mogen er zijn, prima, maar dan weet ik wel dat de rest van de week strak moet. Het ging mis toen ik ook nog een vergadering plande op zondag: ik had niet door dat ik dinsdag én woensdag óók het grootste deel van de dag weg zou zijn. Want zondag staat op een andere bladzijde in mijn agenda dan ma, di en wo.

*even een pauze om je te realiseren hoe #zucht het is dat ik niet doorhad dat zondag aan maandag vast zat*

Goed. En door.

Om de drukte heen plannen

Soms kan je er niet onderuit en heb je gewoon zo’n week. Ok, moeten we mee om kunnen gaan. Maar, juist dan is het héél belangrijk om strak te plannen! En prioriteit nummer 1 om in te plannen is RUST. Mijn woensdagrustdag viel weg, en daarmee was niet alleen mijn rust weg, maar werd deze ingeruild voor een drukke cursusdag. Dubbelop dus. Donderdag de hele dag rusten kon, maar ik wilde ’s middags ergens met mijn moeder heen, en zo-ma-di-wo werken zonder rust is ook teveel. Dus besloot ik dinsdagochtend en donderdagochtend rust in te plannen. Dan zou ik op maandag gaan sporten.

Loslaten

Helaas was ik op maandag zo druk in mijn hoofd dat het me niet lukte om te gaan sporten. Dat moest dus op de originele, standaard plek van dinsdag blijven. In dit soort weken luister ik dan gewoon naar mijn lichaam, mijn intuïtie: maandag sporten lukt niet? Ok, dan dinsdag. Of desnoods niet. Niet nog meer druk op de ketel omdat het perse volgens planning moet. Planningen zijn niet heilig. Je weet niet hoe je lichaam in deze situatie reageert, dus je kan simpelweg geen perfecte planning maken. Accepteer dat en ga door hoe goed jij kunt!

Om een planning los te laten moet je natuurlijk wel eerst een planning hebben. Dat geeft rust in je hoofd en structuur en richting aan je week. Gelukkig is een planning maken helemaal niet zo moeilijk! Ik leer het je hier. En wil je je kind of leerling leren plannen? Dat kan ook: klik hier voor ouders en hier voor leerkrachten.

Ik typ deze blog met nog één dag in deze week te gaan. Op die dag moet ik ongeveer honderdduizend dingen doen, maar gelukkig: volgende week is er weer een week! Wat morgen niet afkomt, komt dan wel 😊