Julia en de Thanksgiving Day Parade

Leestijd: 3 min

Vorige week was het Thanksgiving Day. In Nederland merk je daar niks van, maar ik wil het er toch even over hebben. Die dag gebeurde er namelijk iets heel bijzonders. Op live tv, tijdens de Macy’s Thanksgiving Day Parade. Op de wagen van Sesamstraat.

Julia

Om te snappen wat er aan de hand was, moeten we eerst even terug in de tijd. Niet al te lang geleden introduceerde Sesamstraat in Amerika een nieuwe Muppet: Julia. Julia heeft autisme, en daarmee ook veel kenmerken die bij autisme kunnen horen. Ze is gevoelig voor prikkels, vindt het niet fijn als anderen haar aanraken, ze ‘wappert’ en springt als ze blij is, ze draagt vaak een knuffeltje bij zich en – zoals Elmo het zegt – doet dingen op een ‘Julia manier’. Natuurlijk uit autisme zich op veel verschillende manieren, maar ieder kind met autisme zal wel iets in Julia herkennen.

Juist omdat Julia zo gevoelig is voor prikkels, vroegen veel mensen zich af of ze mee zou kunnen op de wagen tijdens de Thanksgiving Day Parade. Voor veel kinderen met autisme zou dit veel te overweldigend zijn. Maar het zou ook weer heel jammer zijn als haar vriendjes wel kunnen, en zij thuis moest blijven! Gelukkig hebben de makers van Sesamstraat daar iets op gevonden: ze gaven Julia een geluiddempende koptelefoon, ze mocht haar knuffeltje meenemen én ze kreeg een eigen ‘begeleider’, iemand die ze vertrouwt.

Je bent niet alleen

En zo hoort het ook. Het is zó belangrijk voor kinderen (en volwassenen!) om te zien dat ze niet alleen zijn. Dat ze niet ‘gek’ of ‘raar’ zijn en dat je ook plezier kunt maken op jouw eigen manier. Wat mij betreft mogen dit soort dingen veel vaker gedaan worden. In ‘het echte leven’ zijn veel kinderen ‘anders’ en hebben ze een aandoening. Waarom zou dat dan niet zo zijn in tv-programma’s en films? Iemand zien zoals jij, die op jou lijkt of zich gedraagt als jou, daar heb je zoveel aan! Julia is daar een prachtig voorbeeld van.

 

Hier wat reacties van mensen op Twitter:

 

 

Zin in meer positiviteit? Ik help je bij het ontdekken van de positieve eigenschappen die bij de aandoening van jouw kind horen: klik hier.