Waarom tics en pijn zoveel erger zijn als het koud is

Leestijd: 3 min

koud weerMijn minst favoriete tijd van het jaar is weer aangebroken: de herfst! Dat het mijn minst favoriete tijd van het jaar is heeft ermee te maken dat het koud wordt en dat het donker wordt. Ik merk dat meteen aan alles: mijn lichaam doet meer pijn, mijn tics hebben meer (negatieve) invloed, ik voel me minder lekker in m’n hoofd en wakker worden wordt moeilijker. Over dat laatste zal ik een aparte blog schrijven wanneer de wintertijd is ingegaan, want ik ben erg benieuwd hoe dat gaat nu ik mijn slaaptherapiebril gebruik! Maar die kou, dat is ook een dingetje. Kou heeft namelijk meer invloed dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Naadjes en randjes

Nou ben ik sowieso al iemand die het veel liever te warm heeft dan te koud. Zet me in de hitte van Oeganda en ik heb geen probleem, maar het idee van sneeuw alleen al vind ik verschrikkelijk! Je moet dan extra kleren aan en kleren hebben naadjes en naadjes zorgen voor tics. Winterkleren zitten vaak ook gewoon minder lekker omdat laagjes op elkaar nog eens extra randjes creëren en daar krijg je dan ook nog eens extra tics van. Plus dat je het meteen super koud hebt wanneer iets even niet goed zit.

Stijve spieren

Maar wat misschien nog wel erger is, is dat je spieren stijver worden van de kou. Uit zichzelf al (want warmte is goed voor spieren), maar ook omdat je automatisch alles wat meer aanspant en dus wat sneller stijf wordt. Iedereen heeft dit probleem (ooit een stijve nek gehad in de zomer?), maar omdat mijn spieren sowieso al wat meer overbelast zijn voel ik dat nog eens extra. En met mij vele Touretters, gok ik. Zo komt het regelmatig voor dat spieren die licht stijf zijn in de winter in de kramp schieten. Met extra pijn als gevolg.

De spieren die je extra aanspant zijn dan vaak ook nog eens de spieren waar veel mensen tics in hebben. Als het koud is doe je als vanzelf je schouders iets omhoog, bijvoorbeeld. Dat geeft extra druk op je nek en laat dat nou net een plek zijn waar veel Touretters tics hebben! Die spieren zijn dus al wat overbelast en dit komt er nog eens bij.

Tics door spierspanning

En dan hebben we nog één ding wat écht gemeen is: je krijgt automatisch meer tics in spieren die aangespannen zijn. Let er maar eens op, als je ergens spierpijn hebt, dan heb je vaak ook extra tics in die spier. Hoe dat precies werkt is niet helemaal duidelijk, maar het is in ieder geval wel zo. Ik verwacht ook dat dat is hoe Botox werkt: de spier ontspant en daarmee nemen de tics af. Maar dat is een persoonlijke hypothese 😉

Hoe je deze pijn wat tegen kan gaan? Zorgen voor zoveel mogelijk ontspanning, gezonde spieren (bijv. door te sporten), zo min mogelijk prikkels en zoveel mogelijk structuur. Een ontspannen hoofd is namelijk een ontspannen lichaam! Oh, en thuis gewoon lekkere kleren aan en eventueel wat extra warmte met een kruik of verwarmingsdeken 😊