Marktwerking in de zorg? Beter niet.

Leestijd: 4 min

 

Docter die winkelwagentje vast heeft met pillen erinHet zal je niet ontgaan zijn: deze week zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze blog ga ik je niet vertellen waarop ik denk dat je zou moeten stemmen, laat dat even duidelijk zijn. Mocht je willen weten op wie ik zelf ga stemmen: op mijn Twitteraccount maak ik daar geen geheim van, dus kijk gerust! Wat ik wel ga doen in deze blog is uitleggen wat mijn mening is over de marktwerking in de zorg. Want ik denk dat dat een belangrijk onderwerp is in deze verkiezingen, onder andere als het gaat over Coronazorg, GGZ en de jeugdzorg.

Wat is marktwerking in de zorg?

In Nederland worden zorginstellingen sinds enige tijd gezien als bedrijven. En net als bedrijven moeten zij winst maken en concurreren met elkaar. Maar, het is natuurlijk niet écht de bedoeling dat ze winst maken, want dat zou gaan over de rug van mensen die zorg nodig hebben. Concurreren gaat ook al niet echt, want zorginstellingen zijn niet vrij in het bepalen van hun eigen prijzen. Eigenlijk is het dus een raar systeem: instellingen moeten winst maken, maar ‘mogen’ dat niet, en moeten concurreren, maar ‘kunnen’ dat niet. Ik zet mogen en kunnen daar even tussen aanhalingstekens, omdat het iets complexer is dan dat. Maar hier komt het wel op neer.

Onderhandelen met zorgverzekeraars

Om tot een prijs voor de zorg te komen, onderhandelen zorgverleners met zorgverzekeraars. Daarbij willen zorgverleners de kosten eruit halen (quitte spelen) en de zorgverzekeraars zo min mogelijk betalen. Dat begint dus al ongelijk, want een compromis tussen die twee betekent verlies draaien voor de zorgverlener. Daarbij komt nog eens dat er veel minder verzekeraars zijn dan zorgverleners. Verzekeraars kunnen er dus voor kiezen geen contract af te sluiten als de prijzen hun niet aanstaan. Dat doen ze onder het mom van opkomen voor de gewone burger, maar ondertussen gaan zorgverleners wel failliet. De grote macht van zorgverzekeraars leidt soms tot bizarre situaties waarbij zij het zijn die beslissen of iemand nog wel in behandeling mag blijven.

Mijn lichaam als brandend huis

Een ander voorbeeld is hoe ik enkele jaren geleden afgewezen werd door ONVZ voor een aanvullende verzekering. ONVZ gaf aan dat toen al duidelijk was dat ik veel fysiotherapie nodig had en ze niet wilden betalen voor iets wat je van te voren al weet. De redenering brachten verrassend veel mensen (incl. de klantenservice van ONVZ!) als: ‘je zou toch ook geen brandend huis verzekeren’.

Dat mijn lichaam dagenlang vergeleken werd met een brandend huis was op zich al voldoende, maar deze mensen leken niet te begrijpen dat de vergelijking ook nog eens erg scheef was. Als je huis in brand staat, dan ga je op zoek naar een andere plek om te wonen. Dat kan tot grote problemen leiden, maar er zijn opties. Als mijn lichaam ‘in brand staat’, kan ik niet zomaar een ander lichaam zoeken. Die heb je maar één! Precies daarom is zorg dan ook anders dan objecten als huizen en auto’s, waarbij marktwerking misschien wel heel logisch is.

Je wilt er rijk van worden

Het laatste argument van deze blog gaat over iets wat mij persoonlijk ontzettend frustreert: officieel is TicTalk & more een bedrijf. De winst die ik daarmee maak is inkomen voor mij. Regelmatig krijg ik het verwijt dat ik (teveel) geld wil verdienen over de rug van mensen met problemen. Dat terwijl ik nog niet bijna genoeg verdien met TicTalk & more om van te kunnen leven. En dan ook echt nog niet bijna!

Daarnaast heb ik te maken met problemen van eventuele belangenverstrengeling vanwege mijn rol in het bestuur van Stichting Gilles de la Tourette. In mijn ogen zijn de belangen van de stichting hetzelfde aan die van TicTalk & more: mensen met Tourette en hun omgeving vooruithelpen. Maar omdat TicTalk & more als bedrijf wordt gezien, is mijn officiële belang geld. Ik krijg dus ook regelmatig het verwijt dat ik mezelf teveel ‘promoot’ via de stichting, omdat ik er geld aan wil verdienen. Het lijkt me duidelijk dat ik het met dat laatste absoluut niet eens ben.

Wat je ook doet met deze informatie: ga in ieder geval stemmen! En als het even kan, stem dan ook op een vrouw lager op de lijst (klik voor waarom).