Meer structuur nodig: hoe mijn nieuwe whiteboard helpt

Leestijd: 4 min

 

Foto: Tom van Limpt

Als ik in de afgelopen week aan iemand vertelde dat ik een nieuw whiteboard had gekocht, was de standaardreactie: “als vervanging of voor erbij?”. En dat is ook wel een terechte vraag, want ik heb er al best wel heel veel! Toch merk ik dat ik in deze Coronatijd moeite heb met alles op een rijtje te houden. Ik heb veel te doen en mijn structuur aanhouden is moeilijk. Ik kan moeilijk overzicht houden en denk steeds dat mijn weken helemaal vol zitten. Terwijl dat vaak best wel meevalt! Dit nieuwe bord moet hiervoor de oplossing zijn. Het is dus een bord voor erbij!

Mijn structuur

Ik de afgelopen maanden hebben jullie allemaal geleerd hoe moeilijk het is om een vaste structuur aan te houden wanneer je thuis bent. Dit is ook één van de redenen waarom vakanties voor Touretters, ADHDers en autisten vaak niet fijn zijn: de structuur valt weg. Dat kan heel fijn zijn, maar niet voor altijd! Plannen is moeilijk, dus ik hoor ook vaak dat mensen de tips van ‘maak een to-do-lijstje’ zat zijn. En dat snap ik maar al te goed! In een eerdere blog (die je hier kunt lezen) én in mijn e-learning modules over structureren en plannen (klik hier voor ouders, hier voor leerkrachten en hier voor volwassenen met een aandoening) schreef ik al hoe mijn systeem anders is. Het is belangrijk om écht duidelijk en concreet te zijn in wat je opschrijft. Als je het niet voor je kunt zien, dan ga je het ook niet doen.

Ook is het overzicht heel belangrijk. Weten waar je moet beginnen, weten dat een taak niet te lang duurt en weten waar je aan toe bent. Ons hoofd heeft geen overzicht (klik hier voor die uitleg), dus dat moeten we zelf doen. Ik heb een heel duidelijk whiteboard om overzicht te houden over mijn week. En ik heb een maandkalender om overzicht te houden over een maand. Bij die laatste ging het fout.

Vier weken overzicht

Mijn maandkalender ziet er zo uit:

oude maandplanning structuur

Het is een overzicht van de afspraken die ik in de komende vier weken heb. Dan zie ik een beetje of het een drukke of een rustige periode is. Althans, dat was het idee. Totdat ik merkte dat door twee afspraken van 20min op één dag het hele vakje vol was. In mijn hoofd betekende dat, dat de hele dag vol zat. Terwijl het ging over 40min! En als je dan iedere dag een paar korte afspraken hebt, dan loopt je hoofd snel vol!

Het nieuwe bord wat ik heb is een whiteboard waarop ik vier weken tot op het halve uur kan plannen. Dat ga ik niet doen hoor! Ik zie de stress al in je ogen verschijnen! Dit bord is vooral om aan mezelf te laten zien hoeveel wit er overblijft. Een afspraak van 20min neemt op dit bord niet meer dan een half uur in. Mijn twee afspraken van 20min waren dus op dit bord maar 60min geweest, en geen hele dag. En de zeeën van wit die overblijven, die zijn dan ook lekker open in mijn hoofd!

Zo ziet dat eruit

Het bord is eigenlijk om twee weken per kwartier te plannen, maar ik vind per half uur genoeg. Dus er komt een dikke streep in het midden, waardoor ik vier weken heb!

Ik heb het even snel voor deze week gedaan, maar uiteraard moeten hier nog wat kleurencodes bij 😉 Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

nieuw whiteboard structuur nieuw whiteboard structuur

Met de streepjes blokkeer ik welke tijd iets inneemt. Dat is incl. reistijd. Mijn fysio afspraak van morgen bijvoorbeeld (te vinden onder ‘Loes’) duurt een half uur. Maar met reistijd erbij is het een uur. Dus dan block ik een uur op het bord!

Wat denken jullie? Teveel? Of precies goed?

Hieronder kan je vinden hoe mijn systeem precies in elkaar zit. En vooral ook waarom. Zo kan je zelf de elementen eruit halen die voor jou of jouw kind het beste werken!
Klik hier voor ouders, leerkrachten of volwassenen met een aandoening.