How to: omgaan met méér tics in Coronatijd

Leestijd: 3 min

minder tics door huisdierenNu ik dit zit te typen zwiep ik mijn hoofd eerst naar rechts, dan links en dan span ik mijn nek nog eens goed aan. En dan begint het gewoon weer opnieuw! Gelukkig kan ik blind typen, dus kan ik gewoon tegelijkertijd typen en ticcen 😉. Maar dat deze spannende tijd bij veel (niet alle!) Touretters voor meer tics zorgt mag duidelijk zijn! Op Facebook zie ik veel wanhopige ouders die niet weten wat te doen en dan maar op zoek te gaan naar medicatie en andere behandelingen. Daar kan je natuurlijk voor kiezen, maar gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je eerst kunt proberen!

Oorzaak van de tics

De aanleg voor het hebben van tics komt waarschijnlijk voort uit je hersenen. Maar de hoeveelheid tics wordt door nog veel meer bepaald. Niet in de laatste plaats de omgevingsfactoren. Deze Coronatijd is daar een heel goed voorbeeld van. Er hangt veel spanning in de lucht, we zijn bang om ziek te worden, weten niet waar we aan toe zijn en ga zo maar door. Dat is allemaal niet gunstig voor tics. Maar het is wél belangrijk om je te realiseren dat de extra tics daar vandaan komen!

Natuurlijk snap ik dat ouders nu snel denken aan medicatie, gedragstherapie en andere (langdurige) behandelingen. Maar als je je bedenkt dat de extra tics niet vanuit de hersenen komen, dan is dat eigenlijk niet zo logisch. Niet in eerste instantie in ieder geval. De extra tics komen door de stress, dus waarom dan niet eerst de stress aanpakken?

Ontspanning

Het is belangrijk om eerst naar de stressfactoren te kijken, voordat je grijpt naar behandelingen als medicatie en therapie. Daar komen de tics tenslotte vandaan! Corona kan je niet weghalen, maar je kan wel dingen doen om stress en spanning te verminderen. Ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, meer rusten, juist meer bewegen om de spanning eruit te gooien en ga zo maar door. En als je kind minder tics heeft tijdens het gamen, sporten, muziek maken of wat dan ook, dan kan je dat ook wat meer inzetten. Mag je kind normaal één uur gamen maar merk je dat ze het prettig vindt en ze er minder tics door krijgt? Geef voor nu dan even toestemming voor bijvoorbeeld twee uur per dag. Hetzelfde met muziek maken en sporten. En wist je dat huisdieren ook voor ontspanning kunnen zorgen? Met toestemming van het dier even lekker extra knuffelen kan dus ook helpen!

Dit is tijdelijk

Wat ook goed is om je te realiseren is dat deze toename van tics tijdelijk is. Het is belangrijk om dit ook met je kind te bespreken! Deze toename komt niet uit het niets, is vrij voorspelbaar en de tics zullen vanzelf weer afnemen wanneer dit alles achter de rug is. Ik kan me goed herinneren dat ik bang was dat tics zouden blijven als ik een tijdelijke toename had. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je met je kind bespreekt dat de kans daarop heel klein is. Ook dat geeft al rust!

Mijn advies zou dan ook zijn om éérst aan de slag te gaan met ontspanning en daarna, als dat nodig zou zijn, pas na te denken over eventuele medicatie of therapie. En als je overgaat op meer medicatie, spreek dan met je arts af dat jullie na de crisis samen gaan kijken of deze hoge dosis nog wel nodig is.

 

Weet je het even niet meer? Loop je vast, ben je op zoek naar tips of gewoon een luisterend oor van iemand die het begrijpt? Klik hier om een strippenkaart te kopen voor mailbegeleiding of mail mij op laura@tictalkmore.nl voor een belafspraak.