Even niet nuttig: deze week is van mij

Leestijd: 3 min

Ik heb overwogen om deze week geen blog te schrijven, maar ik vind het te leuk om te doen dus schrijf ik hem voorafgaand aan de week! Waarom was ik van plan deze week niet te bloggen? Omdat ik deze week een vakantie heb ingelast. En ik de hele week alleen maar cursussen Photoshop en Illustrator ga doen. Waarom? Omdat ik het leuk vind. Ik moet namelijk leren om dingen te doen die in mijn hoofd niet gekwalificeerd worden als ‘nuttig’. Ik snap dat vakantie houden en iets voor mezelf doen ook héél nuttig is, maar mijn hoofd denkt daar anders over. Mijn hoofd vindt dingen alleen nuttig als ze nuttig zijn voor anderen.

Gelukkig

Jaren geleden kwam ik er al achter dat ik pas écht gelukkig word van productief zijn en anderen helpen. Op zich is daar niets mis mee. Ik doe het graag, vind mijn leven leuk en dan doe ik het toch óók voor mij? Ik vind dat dat best moet kunnen. Want ook ik mag zijn wie ik ben. Maar… Soms zijn er van die momenten dat ik ook voor mezelf moet zorgen. Zoals nu. Dat het even wat minder gaat en dat ik even wat liever moet zijn voor mezelf. Minder werken, meer rusten, meer dingen doen die ik leuk vind. Maar wat ik leuk vind is voor anderen nuttig zijn! Het is een vicieuze cirkel.

Ik snap écht dat nuttig zijn voor mezelf (en dus soms de halve dag op de bank liggen) óók nuttig is. dat snap ik echt. Maar zo voelt het niet. Ik word er niet gelukkig van. En dat zou ik wel willen veranderen. Want mijn geluk moet niet gaan samenhangen met hoeveel ik voor anderen kan bereiken. Op dit moment kan ik vrij weinig doen voor mijn kinderen in Oeganda en als ik ooit in de Tweede Kamer zou komen, dan kan ik ook niet altijd alles voor elkaar krijgen. Dat moet niet teveel invloed hebben op mijn gevoel van geluk en eigenwaarde.

Therapie en oefenen

De vraag is nu dus hoe ik ervoor ga zorgen dat ik ook gelukkig ben wanneer ik iets voor mezelf doe. Het plan nu is om dit in therapie aan te pakken, zodra ik mijn ergste angsten en paniek wegge-EMDR-d heb (dat is een woord 😉). Welke soort therapie weet ik nog niet zo goed, maar dat komt t.z.t. wel.

Voor nu ga ik proberen zoveel mogelijk te oefenen zonder dat ik mezelf egoïstisch vind. Dat vind ik namelijk nogal snel en dat is heel vervelend want dat vind ik één van de vervelendste dingen die bestaan. Dat zal in het begin moeilijk zijn, maar toch ga ik oefenen. Onlangs heb ik een cursus Photoshop gevolgd, dat wilde ik al heel lang. Ik deed het steeds maar niet, totdat een vriendin zei dat ik dan een flyer voor de CRO Foundation kon ontwerpen. Oh de ironie..! Toen was het ineens nuttig en was ik in een paar dagen door de hele cursus heen.

Een week vakantie

Die cursus vond ik zó leuk dat ik nog veel meer cursussen wil doen om nog beter te worden in Photoshop en ook in Adobe Illustrator. Ik heb allemaal al weer wilde ideeën (en een lichte obsessie..?) voor grafisch design en weet ik wat allemaal nog meer 😄 Dus ik heb besloten om deze hele week niet te werken en alle cursussen te doen die ik kan vinden! En dat zijn er nogal wat!

Kan ik na die cursussen een flyer ontwerpen en misschien ook wel wat infographics maken voor de Tourette Stichting? Jazeker. Maar die zijn dan voor de oefen, ik moet ten slotte ook mijn skills oefenen 😉 En verder weet ik nog niet wat ik ermee ga doen! Ik vind het heel spannend en heb er heel veel zin in.

En jullie zie ik hopelijk volgende week weer in een nieuwe live episode van #LauraLegtUit! Woensdag 29 juli om 19.00u op Facebook Tot dan!