Ben je moe? Doe een dansje!

Leestijd: 3 min

 

meisje is onderprikkeld en danstHet komt regelmatig voor dat ik supermoe ben, terwijl ik eigenlijk niks heb gedaan. De hele middag op de bank zitten bijvoorbeeld, een boek lezen of kijken naar wat Youtubefilmpjes. En juist op dagen waarop ik heb bedacht dat ik ga uitrusten, ben ik extra moe. Ik ging er altijd vanuit dat ik dan gewoon moe was, de vermoeidheid er juist dan uitkwam en dat ik meer moest rusten. De afgelopen weken begin ik erachter te komen dat er iets anders aan de hand is: misschien ben ik wel onderprikkeld. Overpikkeling ken je misschien, en je kent wellicht methodes om dat tegen te gaan. Maar onderprikkeling kan net zoveel impact hebben. Hoe los je dat op? Simpel! Dans, spring, ben actief!

Een uitsmijter die zijn werk slecht doet

Wanneer je overprikkeld bent komen er teveel prikkels binnen. Zie het als een hotel met een uitsmijter die iedereen binnen laat. Er komen allemaal mensen binnen die er niks te zoeken hebben en de mensen die een kamer hebben kunnen deze maar moeilijk vinden. De oplossing? Minder mensen binnenlaten.

Als je onderprikkeld bent, gebeurt het omgekeerde: niemand mag meer naar binnen! Zelfs niet de mensen met een kamer of een reservering. Daardoor gaat een deel van de staf heel actief op zoek naar mensen om kamers aan te verhuren. De rest zit maar een beetje te suffen want ze hebben niks te doen. Dat laatste, daar doel ik nu op.

Suf vs. moe

Het is mijn reflex om meer uit te rusten wanneer ik moe ben. Maar suf zijn en moe zijn, zijn niet hetzelfde. Toch voelen ze hetzelfde. En ik ben zo bang dat ik te weinig energie heb, dat ik liever teveel uitrust dan te weinig! Zo kan ik weekenden lang schaatsen kijken, iets wat ik superleuk vind, en wat helpt met uitrusten. Toch val ik juist dan in slaap. Wanneer ik met mijn moeder samen een belangrijke wedstrijd kijk, gebeurt dat nooit. Dan voorspellen we, schrijven we de tijden mee, rekenen we uit wie wat hoe en waar…

Wat als dat in slaap vallen nou niet is omdat ik moe ben, maar omdat ik onderprikkeld ben? Net als die hotelmedewerkers die zitten te suffen omdat ze niks te doen hebben? De oplossing is dan juist het tegenovergestelde: ik moet niet rusten, ik moet doen! Precies dát ben ik nu aan het uitproberen. En de resultaten zijn veelbelovend! Als ik zo zit te suffen dat ik bijna in slaap val, dan zet ik een leuk muziekje op en dans en spring ik door de kamer. Net zolang totdat ik mezelf weer wakker heb geschud! Ik merk écht dat dit werkt. Dan ben ik in drie minuten weer helemaal wakker en voel ik me zelfs uitgerust. In plaats van dat ik de rest van de dag kwijt ben omdat ik niet wakker kan worden.

Een cursus met handvatten voor thuis

Soms twijfel ik wel eens: ben ik nou onderprikkeld, of is het overprikkeling en dus echte vermoeidheid? Een trucje kan dan zijn om even met iets in je handen te spelen. Een balletje, een tangle, wat dan ook. Als je merkt dat je dan geërgerd raakt, dan ben je waarschijnlijk overprikkeld. Maar als je juist actief of meer wakker wordt: ga dan even helemaal los en doe een dansje! Andere opties: touwtje springen, trampoline springen, boksen, kussengevecht, gekke bekken trekken en ga zo maar door.

Wil je meer weten over over- en onderprikkeling? Mijn e-learning modules over prikkels vertellen je er van alles over. En dit boek gaat er nog dieper op in! Ik zit te denken om de lessen uit dit boek te combineren met mijn eigen ervaringen met Tourette en er een cursus van een dag van te maken. Met echte handvatten voor thuis. Wat denken jullie, goed idee?