De kluts kwijt

Leestijd: 3 min

Soms heb ik zóveel behandelingen, hulpmiddelen en oefeningen die ik moet doen, dat ik compleet de kluts kwijt ben. Ik weet gewoon van voren niet meer wat ik van achteren moet doen, en andersom! Wat werkt er nou? Waarom heb ik nog steeds pijn? Ben ik niet toevallig toch wat vergeten? Ik kan het allemaal niet meer bijhouden.

Pijn

Sinds een paar maanden heb ik op een hele specifieke plek op mijn schouder/rug, op bepaalde momenten, echt héél veel pijn. Echt heel veel. Zoveel dat andere mensen die dit hebben blijkbaar denken dat ze een hartaanval hebben. Nou ben ik wel wat gewend, en weet ik wel wanneer het mijn ribben zijn en wanneer niet, maar toch. Het doet gewoon ontzettend veel pijn.

Nou zou je kunnen denken dat ik daar gewoon ook Botox zou kunnen laten spuiten. Vond ik zelf ook wel een goed idee. Maar omdat het om een rib gaat (die de spieren er omheen pijn doet), schijnt dat niet veel te helpen. De rib eruit halen is ook geen optie (helaas). Wat wel zou moeten helpen is een betere houding. Want doordat ik vaak mijn schouders naar voren laat hangen, gaan mijn ribben vastzitten. En dan kan ik weer niet rechtop zitten, waardoor ik aan die houding gewend raak. Als de rib dan gekraakt wordt, schiet hij vrij snel ook weer vast.

Hulpmiddelen

Goed, Botox was dus geen optie. Maar er bestaan van die dingen die je rechtop dwingen. Je zet je rug en schouders vast en je moet dan rechtop zitten. Klinkt leuk. Die heb ik dus één aangeschaft. Maar dat moet je opbouwen en een kwartier met zo’n ding om is echt al extreem lang. Voorlopig is dat dus nog niet echt een oplossing. Wat wel werkt is regelmatig laten kraken. Maar dat kan ik ook niet elke dag laten doen, en het is ook niet echt een duurzame oplossing (wel een dure).

Nu blijkt ook dat ik zoveel pijn krijg in de auto omdat ik lang ben, en het stuur dus ver van mij afstaat. Het stuur van mijn auto kan niet dichterbij, dus ben ik nu aan het proberen om mijn stoel dichterbij te zetten. Niet echt handig, maar het scheelt iets. Zondag zit ik weer lang in de auto, dus dan ga ik dat maar eens uittesten.

Dan is er nog de SaneoTens. Mijn neuroloog stelde voor om die te gaan gebruiken, om de vicieuze cirkel wat te doorbreken. Mijn manueel therapeut was daar niet heel enthousiast over, want het werkt niet preventief en als je er teveel aan went, dan los je het probleem niet op. Die Tens is een apparaatje wat d.m.v. elektro stimulatie pijn bestrijdt. Maar dus niet voorkomt.

Preventie

Ondertussen moet ik ook elke dag rekken, als ik opsta (of liefst nog eerder). Maar niet te hard, want dan schiet het ook weer vast. En wandelen. Dat is niet één van mijn grootste hobby’s, maar het zorgt er ook wel voor dat ik beter kan werken. Dus ik heb met mezelf afgesproken dat ik na de lunch op maandag en donderdag een half uur tot drie kwartier ga wandelen. Dinsdag en vrijdag ga ik al sporten, dus dan hoeft het niet.

Snap je het nog? Ik ben in ieder geval de kluts kwijt! En ik ben er ook van overtuigd dat ik de helft van deze maatregelen over een week weer vergeten ben. Maar dan herinnert de pijn me er wel weer aan.

Gelukkig gaat het verder wel weer goed. En kan ik als ZZPer zelf mijn werk inplannen. Anders zou ik niet weten hoe ik dit elke keer weer op moest lossen! Maar ja, we gaan maar gewoon weer verder 😉