Hoe gaat het nu met mijn slaapproblemen? Een jaar later…

Leestijd: 3 min

voel me veel beter na slaapproblemenIk weet niet anders dan dat ik altijd heftige slaapproblemen heb gehad. Vóór drie uur ’s nachts kon ik niet slapen, wakker worden ging niet en energie had ik veel te weinig. Ik kon er nooit een oplossing voor vinden, of überhaupt iets wat een beetje hielp. Mijn angsten om te gaan slapen waren enorm en werden alleen maar erger. Tot een jaar geleden. Toen leerde ik Sandra Kooij kennen. Zij is ADHD specialist en ze vertelde me dat mijn slaapproblemen heel normaal waren bij ADHD en Tourette. Ze zei dat ze me kon helpen. Ik geloofde haar niet, maar ze had gelijk: binnen enkele weken waren mijn problemen opgelost! We zijn inmiddels een jaar verder. Hoe gaat het nu met mijn slaapproblemen? In deze blog antwoord op die vraag.

Van de hel naar de hemel

Eigenlijk heb ik nooit echt doorgehad hoeveel invloed mijn slaapproblemen hadden op mijn leven. Totdat ze er niet meer waren. Ik had ineens veel meer energie, heb zo’n drie uur extra in mijn dag (die ik normaal in bed doorbracht), ik eet gezonder, snoep veel minder, voel me gezonder en ga zo maar door. Daarnaast werk ik veel meer, heb ik hobby’s en kan ik ineens dingen doen in het weekend. Vroeger moest ik in het weekend verplicht uitrusten omdat ik anders de week niet volhield. Nu kon ik ineens leuke dingen doen, zoals knutselen, shoppen of een hele nieuwe website voor de Tourette Stichting maken!

Zonlicht

Gedurende het afgelopen jaar heb ik geleerd hoeveel invloed licht op een mens heeft. Waar ik in Nederland in november mijn antidepressiva nog wilde ophogen, had ik ze in Oeganda na drie dagen al bijna niet meer nodig! Mijn lichttherapiebril maakt me ’s ochtends in een minuut of tien wakker en dan houd ik hem nog even op. Maar wakker worden in tien minuten? Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden! Zeker niet ’s ochtends vroeg! Ik probeer nu dan ook zo min mogelijk mijn zonnebril op te zetten, om zoveel mogelijk zonlicht binnen te krijgen. Extra bonus: dan heb ik ook veel minder chocoladecravings!

Not all sunshine and rainbows

Laat me over één ding duidelijk zijn: in vergelijking met hoe het was, is iedere dag super veel beter. Maar, ik heb nog steeds moeilijke dagen. En periodes. Winters blijven rot, omdat we in Nederland gewoon niet genoeg zonlicht hebben. En door de zomertijd is het in de zomer moeilijker om op tijd naar bed te gaan. Ik hoop dat ze snel de wintertijd (dat is de echte tijd!) gedurende het hele jaar in gaan voeren. Dat zou veel schelen. Ik heb ook weer af en toe slaapgerelateerde angsten, maar zolang ik me aan mijn strakke planning houd, ben ik die de baas.

Toen ik vanochtend wakker werd had ik het idee dat het nog nacht was, zo weinig zonlicht was er. Ik was dan ook meteen sacherijnig. De bril heb ik opgehad totdat de batterij leeg was, maar mijn lichaam schreeuwt nog steeds naar meer. Ik zet hem dadelijk dus nog een keer op. Als het moet, dan kan ik op tijd opstaan en aan mijn werk beginnen. Vorige week had ik een Skype afspraak in de ochtend en dat lukte prima. Op dagen dat het niet perse moet geef ik mezelf wel eens een uurtje extra in bed. Maar dan wel wakker!

 

Kortom: alles is echt héél veel beter geworden. Waar ik dan ook ben, wat ik dan ook te doen heb. Het is nog steeds niet altijd makkelijk, maar dat overleef ik ook wel weer. Ik heb erger overleefd!