Slaaptherapie: afgerond! Huh?

Leestijd: 4 min

 

Zo zorgen je ADHD en Tourette jaren voor een slaapprobleem, en zo is het binnen vier weken opgelost! Ik sta er zelf ook nog een beetje van te kijken. Net had ik de afronding van mijn intake bij Sandra Kooij (PsyQ) en aan het einde van het gesprek was de conclusie dat ze me meteen weer uit gaat schrijven!

Het gaat goed, nog niet perfect, maar dat heeft wat tijd nodig. Ik moet nog steeds een beetje wennen aan mijn nieuwe dagritme en de wisselingen die daar soms in plaatsvinden. In de tweede week van de therapie was ik heel sacherijnig, nu alleen nog maar ’s ochtends en ’s avonds. Dan zijn ook de grootste veranderingen, dus dat kost iets langer tijd om te wennen. Dus wat kan ik erover zeggen? Slaapprobleem opgelost! Dat klinkt nog steeds heel raar en eng, maar alles wijst erop dat het toch echt zo is.

Nou heb ik in de afgelopen weken heel veel vragen gekregen over wat ik nou precies heb gedaan en waar je deze hulp kunt krijgen. Daarom hier nog even precies hoe ik mijn ritme veranderd heb, wat feitjes en tips en waar je moet zijn om dit zelf ook te kunnen doen.

Wat ik heb gedaan

Mijn oude situatie was dat ik rond 0.00u naar bed ging, Netflix opzette en hopelijk rond 3.00u in slaap viel. De volgende dag ging ik dan rond een uur of 13.00u aan het werk. Ik lunchte niet en mijn avondeten was vaak laat; tussen 20.00u en 22.00u.

Mijn nieuwe situatie is dat ik om 22.30u een melatoninepilletje neem (altijd op deze tijd!), ik rond 23.30u/0.00u slaap en mijn wekker me om 8.30u wakker maakt. Ik word dan gemakkelijk wakker en zet de lichtbril op voor 30min. In de tussentijd check ik mijn sociale media of ontbijt ik, afhankelijk van wat ik die dag te doen heb. Na 30min licht ben ik écht wakker. Op dagen dat ik thuis ben ga ik tussen 10.30u en 11.00u aan het werk. De bedoeling is dat dit wat eerder wordt, maar door mijn koppigheid stretch ik het nog iets te lang.

Feitjes en tips

  • Wanneer je een verlate slaapfase hebt (zoals veel mensen met Tourette of ADHD, zoals ik), leef je eigenlijk in een jetlag. Die kan je verschuiven door een nieuw vast ritme aan te gaan nemen.
  • Het is belangrijk dat dit een zo vast mogelijk ritme is.
  • Neem de melatonine dus niet ‘een half uur voor slapengaan’, maar op een vaste tijd!
  • Neem melatonine sowieso nooit na 0.00u.
  • Het is beter om zuivere melatonine te nemen dan melatonine met toegevoegde vitamines, omdat je niet weet of je die wel nodig hebt.
  • Als je ’s avonds nog op een scherm wil kijken, zorg dan dat deze op night shift staat.
  • Je kan de rode glazen in de bril doen om dit effect nog wat te versterken.
  • Probeer je nieuwe ritme zoveel mogelijk aan te houden, als je ermee stopt dan ben je na een maand waarschijnlijk weer terug bij af.
  • Je mag wel wat ‘schommelen’; soms wat eerder, soms wat later. Maar ga altijd weer terug naar je standaard ritme.
  • Je weet dat je in het ritme zit wanneer je vóór de wekker, of gemakkelijk wakker wordt.
  • Je hebt het uitslapen echt niet nodig. Ik snap als geen ander dat dat wel zo voelt, maar als je ’s nachts gewoon goed en lang genoeg slaapt, dan heb je dat niet nodig.
  • Suiker en uitslapen zijn nu je life line, je zal merken dat je ze niet meer nodig hebt.

Hoe kan jij dit doen?

In principe kan je zelf aan de slag met melatonine en de bril. Het is voor mij moeilijk om inzicht te geven in op welke plekken hiervoor begeleiding te krijgen is. Binnen PsyQ (volwassenen) wordt in de komende tijd de opleiding gegeven. Voor Youz (kinderen en jongeren) in Den Haag geldt hetzelfde. Verder weet ik het niet. Wanneer je hulp vraagt en je alleen slaaphygiëne tips krijgt, bedenk je dan dat dit waarschijnlijk niet genoeg voor je is.

Bron: Facebookpagina Superbrains

Wat ik je wel kan zeggen is dat over niet al te lange tijd de ADHD app Superbrains uitkomt. Daarin staat alle informatie die je nodig hebt om het zelf toe te passen. De app is in de laatste fase van ontwikkeling en als je je mailadres achterlaat op www.superbrains.nl krijg je een seintje wanneer hij beschikbaar is. Dat kan ik je dus van harte aanraden!

Klik hier voor meer hulp met het structureren en plannen van je dag: volwassenen, ouders, leerkrachten.