Hoe ver kan ik mijn slapen rekken? De proef op de som!

Leestijd: 2 min

 

Zoals jullie weten is mijn slaapritme sinds januari helemaal omgegooid. Ik slaap beter, voel me beter, heb meer energie etc. Er zijn wel wat ups en downs geweest, zoals bij de omslag naar zomertijd. En toen ik de afgelopen weken erg veel vermoeiende dingen op mijn planning had staan. Maar er was één ding waar ik nog steeds erg nieuwsgierig naar was: wat zou er gebeuren als ik midden in de nacht een livestream wilde kijken?

Deze week was een perfecte week om dat uit te proberen. Want, ik heb een lichtelijke obsessie voor missverkiezingen en deze week waren zowel Miss USA als Miss Teen USA. Beide midden in de nacht: van zondag op maandag om 5.00u en van donderdag op vrijdag om 2.00u. Tot nu toe heeft dit altijd betekend dat ik de halve dag erna uit moest rusten. En de andere helft van de dag ging ik dan op een laag tempo werken.

Livestream 1: zondagnacht van 5.00u-7.00u

Op zondag heb ik op mijn normale tijd (22.30u) mijn melatonine genomen. Ik ben gaan slapen en werd iets vóór mijn wekker om 4.55u wakker. Wat?! Geen idee hoe ik dat heb gedaan! Na de uitzending moet ik altijd mijn adrenaline wat omlaag brengen, dus rond 7.30u sliep ik pas weer. Om 8.30u ging mijn wekker en het voelde alsof er niks aan de hand was. Ik deed iets langer over uit bed komen, maar hé, dat mag dan ook wel. Mijn bril hielp me goed met wakker worden, dus dat was geen probleem.

Gedurende de dag was er niks aan de hand. Ik had energie, kon lekker werken en had ’s middags met een vriendin afgesproken voor een high tea. Toen ik daarvan thuiskwam was ik wel wat extra moe, maar ik had ook erg veel gegeten. Een combinatie van factoren denk ik dus!

Livestream 2: donderdagnacht van 2.00u-4.00u

Deze was iets pittiger. Ik heb uiteindelijk mijn melatonine een uur vroeger genomen (21.30u) en ben dus ook eerder gaan slapen. Om 1.55u ging mijn wekker en het duurde tot 5.30u voordat ik weer sliep. Daarna heb ik nog drie uur heerlijk geslapen en ’s ochtends was er wederom niks aan de hand! Ik was iets meer moe dan normaal, maar ook hier weer: ik heb gesport, het is vrijdag.. Een combinatie van factoren!

Conclusie

Mijn conclusie is dus dat ik prima livestreams kan kijken en slaap kan missen! Dat deed ik altijd al, maar door mijn betere slaapritme kan ik er veel beter tegen. Ideaal dus! Al zal ik het niet al te vaak moeten doen. Goed plannen is key! De ultieme test wordt overigens wanneer ik van de zomer terugvlieg uit Oeganda. Dan heb ik waarschijnlijk een lay-over van tien uur in Dubai en de totale reis is zo’n tweeëntwintig uur. Dat wordt nog even plannen dus!