Vijf redenen hoe sneeuw Tourette in de weg zit

Leestijd: 2 min

 

vrouw in sneeuwVerpest ik nou een beetje de sneeuwpret? Sorry 😉 Ik heb er zo’n hekel aan! Ik zit veel liever in de zon, en bij voorkeur ergens in het noorden van Oeganda. Maar ik dwaal (nu al!) af. Er zijn namelijk goede redenen waarom ik een hekel heb aan sneeuw. Dat die redenen met Tourette te maken hebben, zullen niet veel mensen meteen begrijpen, vandaar deze blog! Dan weet je ook meteen waarom je kinderen – of jijzelf – extra moe zijn deze dagen.

 1. Sneeuw is wit

  Ik snap dat de landschappen mooi zijn, maar de weerkaatsing van het licht is zó groot dat ik halverwege de dag al op ben. Zelfs als ik binnen zit, en er geen zon aan de hemel te zien is. De weerkaatsing van het licht zorgt voor enorm veel prikkels, die enorm vermoeiend zijn. Vooral voor je ogen!

 2. De kou

  Kou brengt de nodige problemen met zich mee. Door kou span je je spieren iets meer aan, waardoor ze sneller overbelast raken. Tics in koude spieren zijn dan ook niet fijn. Plus dat je door aangespannen spieren ook meer tics krijgt, dus dan is het cirkeltje weer rond.

 3. De gladheid (1)

  Als je door de sneeuw loopt, moet je goed op je passen letten. Dat lijkt me duidelijk. Maar heb je wel eens tics gehad terwijl je goed op je passen moest letten? Of gedacht dat je nu echt geen tics mag hebben omdat je dan valt? Dan weet je in ieder geval zeker dat je tics hebt!

 4. De gladheid (2)

  Als je probeert te lopen op een manier dat je niet valt, heb je snel de neiging om je spieren aan te spannen. Aangespannen spieren zorgen voor meer tics, meer pijn en meer overbelasting. Hoe dat komt? Daarvoor verwijs ik je naar nummer 2!

 5. Je weet niet waar je aan toe bent

  Net als met de Coronamaatregelen, zorgt sneeuw voor veel onduidelijkheid. Ligt het er straks nog? Moet je dan naar school of naar je werk? Kan je daarna nog wel een sneeuwpop bouwen, of een sneeuwballengevecht doen? Kan je wel naar de winkel? Heb je wel genoeg eten in huis? En ga zo maar door. Niet echt bevorderlijk in deze tijden!

Al deze dingen, spierspanning, extra tics, prikkels, niet weten waar je aan toe bent, zorgen helaas voor de nodige vermoeidheid. Hopelijk kunnen jullie toch een beetje genieten van de sneeuw! Ik doe even mijn ogen dicht en droom van een heerlijk warme zon in het fijne Oeganda.