Software om te ontspannen en bewegen

Leestijd: 3 min

 

software om te ontspannenAls je net als ik veel achter je computer werkt, zal je weten dat je spieren er niet heel blij van worden. Zeker niet als je ook nog eens tics hebt! Dan zit je wel niet stil, maar je spieren hebben al genoeg te verduren. En dan ook nog eens dat ‘goed zitten’! Ik kan dat niet hoor! Ik zit altijd te draaien, zit onderuitgezakt of met mijn benen in een positie die niet echt goed voor je rug is. Al met al niet ideaal. Maar! Een maand of wat geleden heb ik een software ontdekt wat het voor mijn lijf wat gemakkelijker maakt. Een ontspanningssoftware, waarbij je minder spierspanning opbouwt én af en toe wat (rek)oefeningen doet. En dat gewoon, tijdens het werken!

Wellnomics

De software die ik gebruik heet Wellnomics. Het is de eerste maand gratis en daarna kan je het aankopen voor iets van €80 voor drie jaar. Daar krijg je dan ook zit-stasoftware bij, voor als je een zit-stabureau hebt. En als je slim bent declareer je het gewoon bij je baas 😉 Ik ben dat zelf dus dat helpt niet echt haha!

Hoe het werkt

Wat doet de software precies? Een paar dingen:

  • Eens in de 5-10min hoor je een klank, dit betekent ‘ontspanpauze’ en houdt in dat je dan even 10sec je armen en vingers moet ontspannen. Dan hoor je weer een klank. Het voordeel daarvan is dat je spierspanning dan niet teveel oploopt. Als ik zit te typen merk ik nauwelijks dat ik de spieren in mijn armen, nek en schouders de hele tijd aanspan, maar als ik erop let dan blijk ik het toch te doen. Door dit te blijven doen, loopt de spanning op. Met de ontspanpauzes wordt dit proces onderbroken en komt de spanning nooit echt hoog!
  • Eens in het uur is het tijd voor een beweegpauze van 5min. Je krijgt dan vier rekoefeningen te zien die je mee kunt doen. De tijd die over is kan je nog even iets anders doen. Hierdoor blijft je lichaam in beweging en voorkom je dat je spieren verkrampen.

Zelf instellen

Je kunt alles zelf instellen, van hoe vaak de pauzes worden ingelast, tot of je beweegpauzes kunt uitstellen of afstellen, hoeveel en welke oefeningen je wilt doen en meer. Er is een optie die de pauzes instart zonder dat je ze weg kunt klikken, maar er zijn ook verschillende andere niveaus, waarbij je ze kunt negeren of uitstellen. Je hebt daar helemaal zelf controle over. Je kan zelfs de software helemaal even pauzeren als je bijv. notuleert tijdens een vergadering. De software werkt namelijk alleen als je actief op je computer aan het werk bent. Dus niet tijdens videocalls wanneer je niet mee typt. Dat registreert hij zelf!

De beweegpauzes kun je vaak ook gewoon vanaf de bank doen. De oefeningen worden goed uitgelegd en voorgedaan. Dit om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Er zitten ook nog andere opties in de software, maar die gebruik ik zelf niet. Ik typ heel snel en blijkbaar is dat ook niet goed, en er is een optie die daarbij meehelpt. En er zit dus een zit-sta optie in, en zo nog wat dingen.

Ik realiseer me nu dat dit wat op een reclameblog lijkt, maar dat is het echt niet! Ik wilde jullie deze tip meegeven omdat ik er zelf veel aan heb. Hopelijk hebt het jullie ook door deze koude tijd.

Fijne feestdagen!