How-to: omgaan met spannende dingen

Leestijd: 3 min

 

Vrouw met yoga handen aan bureau probeert te ontspannen tussen spannende dingenSoms heb je van die weekenden die helemaal volgepland zitten. Of weken die super vermoeiend gaan zijn. Ik kan daar dan mega tegenop zien, terwijl de daadwerkelijke activiteit vaak super leuk is. Ik word dan ontzettend onrustig, ga in alles wat ik meer te doen heb spanning zien en langzaam groeit het in mijn hoofd uit tot een groot, zwart gat. Mijn automatische reactie is om te gaan vermijden, dus deze blog schrijven is nogal een gedoe! Maar! Gelukkig weet ik ook hoe ik er het beste wél mee om kan gaan en wat ik kan doen om mijn spanning te verlagen.

Tip 1: maak structuur

Mijn eerste go-to is eigenlijk altijd structuur. In mijn hoofd zijn dingen veel groter dan hoe ze in werkelijkheid zijn. Ik vind het daarom belangrijk eerst eens even goed te kijken hoe erg het nou eigenlijk allemaal is. Ik vul mijn prioriteitenlijst aan, plan mijn maand, week en dag. Dan heb ik overzicht. De momenten die nog niet volgepland zijn krijgen een kruis. Zo wordt duidelijk hoe druk ik het eigenlijk heb. En dat valt altijd mee!

Check-in: eigenlijk heb ik het alleen maar deze week druk, en zelfs dat valt nog wel mee. Het is vooral dat ik iets spannends heb op vrijdag, wat ik goed moet voorbereiden. En zaterdag en zondag worden vermoeiende dagen, maar de avonden zijn leeg.

Tip 2: zoek uit wat voor spanning het is

Spanning bestaat in alle vormen en maten: angst, zenuwen, algehele onrust, enthousiasme, zin hebben in iets etc. Door goed naar je lichaam te luisteren en na te denken over wat het precies is wat je spanning geeft, kom je erachter waar de spanning vandaan komt. En je bedenkt je meteen dat iets misschien wel spannend of vermoeiend kan gaan zijn, maar dat het ook heel leuk gaat worden!

Check-in: de afspraak die ik op vrijdag heb, vind ik heel spannend. Maar ik heb de tijd om me goed voor te bereiden en ik weet dat ik het kan. De dingen in het weekend gaan zeker ONTZETTEND leuk worden, maar ook gewoon heel vermoeiend. De spanning die ik daar omheen nog voel is vooral omdat ik met nieuwe, leuke dingen bezig ben. Spannend, maar ook leuk dus!

Tip 3: geef jezelf rust en ruimte

Als iets vermoeiend gaat zijn, dan zie ik daar vaak tegenop. De vraag is dan namelijk of ik het wel vol ga houden en mijn hoofd denkt dan vaak van niet. Ik schrijf heel bewust ‘mijn hoofd denkt’, omdat ik zelf eigenlijk denk dat het prima zal gaan. Ik ben er alleen báng voor dat het niet lukt. Maar de kans dat het inderdaad niet gaat lukken, kan ik wel verkleinen. Dat kan door van tevoren uit te rusten en de dag erna ook rust in te plannen. Ik plan genoeg tijd in om me goed voor te bereiden en zorg ervoor dat ik alles bij me heb wat ik nodig zou kunnen hebben.

Check-in: voor mij is de rust vooraf vaak het meest van belang. Als ik eenmaal bezig ben, dan ga ik door op adrenaline. Om een crash achteraf te voorkomen, rust ik van te voren uit. Dat voelt heel gek, omdat je dan nog niet moe bent, maar het werkt echt. Vrijdag plan ik zoveel mogelijk rust in, en maandag wordt ook een rustdag. Dan kan ik er dinsdag weer tegenaan!

Tip 4: ben lief voor jezelf en heb vertrouwen

Vind je iets spannend? In 99% van de tijd is dat heel begrijpelijk voor de situatie. Heb je even extra rust nodig? Gun die jezelf dan ook. En realiseer je dat je spanning en angstgedachten waarschijnlijk een stuk erger zijn dan de realiteit. Zorg ervoor dat je hier regelmatig aan herinnerd wordt. Denk bijvoorbeeld: “het gaat óók heel leuk worden!”, “ik kan dit, ik heb vertrouwen in mezelf”.

Check-in: komende vrijdag en het weekend worden spannend en zwaar. Maar ik kan dit. Ik heb vertrouwen in mezelf en weet dat het gewoon heel leuk gaat worden. Maandag rust ik lekker uit.

 

Weet je niet hoe te beginnen met structureren? Klik hier!