Wanneer kan je iemand aanspreken op tics?

Leestijd: 2 min
tics topschaatser
Foto: screenshot NOS.nl

Er was een discussie in de Facebookgroep van de Tourette Stichting over mensen aanspreken op of vragen naar hun tics. Dit was na aanleiding van een filmpje wat ik had geplaatst van een bekende schaatser (ik zal hier geen naam noemen). Ik heb namelijk al een tijdje het idee heb dat hij tics heeft. De discussie die dan volgt vind ik altijd erg interessant. Voor ons zou het heel fijn zijn als een bekend persoon zich open zou uitspreken over zijn tics en evt. Tourette. Het zou ook erg helpen met het normaliseren van beide. Maar als hij dat niet uit zichzelf doet, kan je het dan maken om ernaar te vragen? Dat is nog niet zo makkelijk…

Tics of…?

Wat ten eerste goed is om je te realiseren, is dat we van tv-interviews niet zeker kunnen weten dat het inderdaad tics zijn. Ik kijk de interviews met hem ze al een tijdje en heb ook even een Tourette-specialist mee laten kijken, maar toch, je kan dat als buitenstaander nooit zeker weten.

Ten tweede, ervan uitgaande dat het tics zijn, weet je niet of hij wel wéét dat hij tics heeft. Hij zal vast weten dat hij de bewegingen maakt, maar de kans is reëel dat hij geen idee heeft dat dat tics zijn. Er zijn maar weinig mensen die ze echt kunnen herkennen (hoe simpel het soms ook is voor ons Touretters). En áls hij al naar een arts is geweest kan het best zijn dat ze er toen niet waren. Plus, er zijn maar weinig artsen die weten wat ze moeten doen wanneer iemand tics heeft. De link met Tourette of überhaupt een ticstoornis is dan nog eens een stap verder.

Kwetsbaar

Maar, wat als hij dat nou wel zou weten? Stel dat hij weet dat hij tics heeft, stel dat hij misschien zelfs een Tourette diagnose heeft? Dan worden wij misschien wel heel enthousiast van zo’n mooi rolmodel, maar kan je het dan wel zomaar vragen? De tics zijn in dit geval vrij klein en hij zal misschien denken dat ze niet erg zichtbaar zijn, dat niemand ze ziet. Als je er dan naar vraagt, dan kan dat héél heftig zijn. Alsof je betrapt wordt. Dat is een hele kwetsbare positie om iemand in te brengen. De vraag is of je dat moet willen.

Maar! Wie weet leest hij deze blog wel en neemt hij zelf contact op 😉 Mijn mailadres is laura@tictalkmore.nl en je kan me altijd mailen voor vragen, topschaatser of niet! Vragen voor #LauraLegtUit kan je mailen naar lauralegtuit@tictalkmore.nl en een strippenkaart voor vragen stellen per mail kan je hier kopen: KLIK.