4 manieren om lief voor je kind te zijn wanneer alles even tegenzit

Leestijd: 2 min

Soms zijn er gewoon van die dagen (of weken) dat het echt even niet gaat. Dat alles tegenzit, niks lukt, dat je kind boos is op iedereen, zonder echte reden. Het minste wat hij of zij dan nodig heeft is dat jij ook nog eens boos op bent! Soms lukken dingen gewoon even niet, dat kan. En dat mag. Dan kun je beter maar even lief tegen kind zijn, daar gaat het vaak sneller van over.

 1. Koop iets lekkers om te snoepen
  Zo, dat is een mooi begin. En dan lekker helemaal opeten.
 2. Leg uit dat boos op zichzelf zijn niet nodig is
  Je kind is moe en waarschijnlijk gefrustreerd omdat hij/zij moe is. Iets lukt niet en hij/zij wordt boos omdat het niet lukt. Dat heeft dus helemaal geen zin! Leg je kind uit dat het geen zin heeft om boos te zijn over iets waar hij of zijn geen controle over heeft. Het is ook niet eerlijk, want er gebeurt al iets waar hij of zij van baalt, en dan geeft hij/zij zichzelf nog eens extra ‘straf’ door er boos over te worden. Het is dus beter om even uit te rusten of iets wat niet lukt opnieuw te proberen. Of niet, morgen weer een dag. Probeer je kind te helpen door samen hardop te zeggen: “Nee. Dit is al rot genoeg, ik ga niet ook nog eens boos worden op mezelf!”
 3. Ga samen iets doen wat je kind leuk vindt
  Naar de bioscoop, naar een speeltuin, een rondje lopen of fietsen, verzin het maar! Als je kind het maar leuk vindt. Neem er lekker even de tijd voor.
 4. Zoek de rust op
  Help je kind met iets te gaan doen waar hij of zij zich even helemaal in kwijt kan. Binchwatchen, videogamen, Youtuben, maar net wat werkt! Zo kan je kind zich even afsluiten van alles, dat helpt met rustig worden.

Als het weer beter gaat, wordt het tijd om eens te kijken naar waarom het nou zo slecht ging. Misschien was je kind overvraagd, zag hij of zij door de bomen het bos niet meer of waren er teveel prikkels? Dat komt regelmatig voor en is ook heel normaal. Ik help je hier met het verminderen van de prikkels en hier met het structureren van de dag, waardoor de overvraging minder wordt.