4 manieren om toch te studeren als je heel goed bent in uitstellen

Leestijd: 2 min

Je kent het wel: er moet een werkstuk of scriptie geschreven worden, je moet flink wat hoofdstukken lezen of je moet een grote presentatie voorbereiden en het lukt. gewoon. niet. Daarom hier vier tips om het tóch te gaan doen, van de uitstelkoningin herself!

 1. Deel je werk op in kleine stapjes
  Een hele scriptie kan overweldigend zijn, je hoofd raakt vol en je kunt het niet overzien. Neem daarom de tijd om je werk op te delen in kleine stukjes: wat zijn de stappen die je moet zetten om uiteindelijk dat hele werkstuk af te krijgen? Hoe kleiner de stapjes die je moet zetten, hoe gemakkelijker het wordt!
 2. Ben lief voor jezelf
  Ok, laten we even eerlijk zijn. Voor de gemiddelde student zijn dit soort dingen al heel moeilijk, laat staan wanneer je AD(H)D of Tourette hebt! Het heeft dus geen zin om boos op jezelf te worden omdat iets niet lukt, dat maakt het alleen maar erger.
 3. Trakteer jezelf
  Tja, werken met een schaal chips naast je gaat gewoon veel beter! En als het super moeilijk is om te gaan beginnen, dan moet je alles wat helpt omarmen. Dus ook die schaal chips.
  Let op: doe dit wel alleen maar bij écht grote taken, het moet wel gezond blijven, natuurlijk!
 4. Werk wanneer dit voor jou het beste gaat
  Vroeg opstaan en om vijf uur stoppen met werken kan dan wel de norm zijn, als het voor jou niet werkt, dan werkt het niet! Heb je meer energie in de avond? Werk in de avond! Ook hier geldt weer: zolang het gezond blijft en je niet vaker dan een paar keer per jaar een nacht doorhaalt, mag dat best af en toe. Maak gebruik van wat voor jou werkt!

Dat waren ze: mij tips om toch aan het werk te gaan! Heb je hier wat aan gehad? Bekijk ook eens mijn e-learning modules over structureren en plannen en studeren met een aandoening voor meer tips om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.