Wachtwoordmantra’s

Leestijd: 3 min

Er zijn best veel dingen die ik niet geloof over mijzelf. Dat mensen mij aardig vinden is er zo ééntje. Door de jaren heen (en na jaren therapie) is dat gelukkig een heel eind verbeterd, maar mijn eigenwaarde zal altijd een dingetje blijven. Er zullen ook altijd dingen zijn waar ik bang voor blijf. Dat ik instort en niet meer kan werken, dat ik nooit iemand zal vinden om mee te trouwen, dat mijn lichaam mijn Tourette niet aankan. Je kan het zo gek niet verzinnen of het spookt wel ergens in mijn hoofd rond.

Blijven herhalen

Een techniek die veel mensen wel kennen, is positieve zinnetjes (mantra’s) bedenken en die dan tegen jezelf zeggen. Het liefst in de spiegel. Mijn psycholoog zei ook altijd “wat je de wereld instuurt, komt weer naar je terug”. Maar, damn, wat heb ik daar een hekel aan! Ik heb dan ook ontelbare malen gezegd dat ik dat echt zou doen, die zinnetjes herhalen, maar ik kan me niet herinneren dat ik het ooit heb gedaan (sorry Aleid!). Toch geloof ik er wel in dat als je iets vaak genoeg zegt, je het uiteindelijk ook gaat geloven. En al zou dat niet zo zijn, dan is een reminder altijd wel prettig.

Wachtwoorden

Omdat mantra’s in de spiegel herhalen echt niks voor mij is, heb ik iets anders bedacht: wachtwoordmantra’s. Wachtwoorden moeten toch altijd lang en een beetje ingewikkeld zijn, dus waarom dan niet in de vorm van zo’n mantra?! Ik doe dat niet met al mijn wachtwoorden hoor, maar wel met die van mijn laptop. Elke ochtend zet ik mijn laptop aan, en dan herinner ik mezelf weer even aan dat zinnetje. En met wat hoofdletters en letters vervangen door cijfers is het nog een prima wachtwoord ook!

Ik ga hier natuurlijk niet zetten welk zinnetje ik zelf gebruik 😉 Maar, ik kan wel een paar voorbeelden geven. Het zinnetje wat het beste bij jou past, is het zinnetje wat meteen ‘goed voelt’. Je kan hier uiteraard ook variaties op bedenken, dit zijn alleen wat voorbeelden:

  • Ik ben aardig
  • Het komt goed
  • Ik ben veilig
  • Goed is goed
  • Ik heb vertrouwen
  • Ik kan het leven aan
  • Vandaag wordt een fijne dag

Groeien

Het kan best zijn dat jouw mantra door de jaren heen verandert. Dat komt omdat je groeit en omdat je zelf verandert. Mijn mantra is jarenlang ‘ik ben veilig’ geweest. Dat slaat heel erg op de constante onrust die ik heb tijdens depressieve periodes. Het slaat op het nu. Nu het beter met mij gaat, gaat mijn mantra meer over de toekomst: ik kijk vooruit. Zo kan je mantra dus met jou meegroeien! En dan verandert je wachtwoord nog eens, is ook handig 😉

Even een boost positieve energie nodig? Ontdek je positieve eigenschappen!