Whiteboardjes, kleurtjes en confetti

Leestijd: 4 min

 

Een duidelijk schema kan hét verschil maken tussen of een dag goed of slecht verloopt. Wij, Touretters, ADHDers etc., hebben geen bestaande structuur in ons hoofd. Daarom is het belangrijk dat we die zelf maken. Zeker in drukke en donkere tijden! Want hoe meer we moeten onthouden, hoe meer chaos we ervaren. De oplossing is dan ook om te weten waar je aan toe bent en alles zoveel mogelijk op te schrijven. Dit heb ik natuurlijk al vaker verteld, ik heb er ook hele e-learning modules over (klik hier voor ouders, leerkrachten, volwassenen), maar ik heb iets leuks gevonden wat ik graag met jullie wil delen. Deze ‘whiteboardjes’ komen in zes kleuren en geven nog meer duidelijkheid aan je schema. Ik ben er lichtelijk lyrisch over, het ziet er ook zo vrolijk uit! 😃

Scrum whiteboard magneten

Zoals ik al zei: deze whiteboardjes komen in zes verschillende kleuren. En, ironisch genoeg, niet in het wit! Rood, oranje, geel, groen, blauw en grijs. Geen idee waarom geen paars en wit, maar dat went vanzelf! Je kunt ze hier vinden. Het leuke is dat je de bordjes kunt beschrijven met whiteboardstiften en dan gewoon weer kunt uitvegen. Daarnaast zijn het magneten, die je dus op een normaal whiteboard of ander ijzeren oppervlak kan plakken. Ze hebben veel verschillende maten én zijn zelf op maat te knippen. Ideaal!

Ik gebruik ze voor verschillende doeleinden. Hier zie je hoe 👇

Prioriteitenlijst

Links hoe het was, rechts hoe het nu is. De zwarte lijnen horen bij de whiteboardjes, zijn magnetisch en kan je zelf op maat knippen. Echt heel handig! Ik gebruikte altijd verschillende tekentjes om aan te geven welke taak tot welke categorie behoorde. Nu gebruik ik vierkantjes van 1,5×1,5cm en heb ik meteen confetti!

Oud whiteboardprioriteitenlijst met whiteboardjes

Weekschema

Ik heb de dagen duidelijk met kleur aangegeven. En die kleuren corresponderen met de whiteboardjes die ik ophang omdat ik anders vergeet welke dag het is. De weekdagen zijn iets breder, want die zijn het belangrijkste voor mijn planning. Heerlijk zo, deze rechte lijnen!

weekoverzicht oudweekschema

Dagschema

Ik gebruikte altijd elektrostatische post-it’s, maar die zijn erg moeilijk te krijgen. En je hebt veel afval omdat je ze maar één keer kunt gebruiken. Om mijn deur magnetisch te maken heb ik deze ijzerhoudende stickers gekocht. Let op: de oprolbare whiteboards die bij de kleine bordjes horen zijn niet magnetisch! Alleen als je ze op de koelkast plakt. Deze stickers werken prima en kan je ook op maat knippen. Het leuke is dat ik nu elke avond de taken die ik heb gedaan kan uitvegen, en de whitebordjes opnieuw kan gebruiken. En ik heb nu zes kleuren! Met de elektrostatische post-it’s had ik er maar vier. En de kleintjes kwamen zelfs alleen maar in het geel. Jullie zullen begrijpen dat de kleuren overeenkomen met die op mijn andere borden.

Dagschema ouddagschema met whiteboardjes

Maandoverzicht

Laatst schreef ik al over dat ik een nieuw bord had gekocht voor mijn maandoverzicht. Dit zodat ik zag dat mijn dag met één afspraak nog niet helemaal vol was. Ik wist toen al wel dat ik wat meer kleurencodes wilde gebruiken, maar ik wist nog niet hoe. Nu wel! Ik ben aan het knippen gegaan en heb nu whiteboardjes die een half uur t/m tweeëneenhalf uur uitbeelden. En als iets langer duurt, dan plak ik er gewoon wat onder! Ik zet wel altijd de tijd erbij, dan zie ik het in één oogopslag. Bovenaan zie je mijn dagenbordjes, ik hang de juiste dag steeds op het whiteboard wat erboven hangt. Ik word echt zo blij van dit bord!

maandoverzicht met whiteboardjes

Nog even alle linkjes bij elkaar:

Je kunt je nog steeds opgeven voor mijn Adventskalender! Klik hier.