In mijn blog van vorige week schreef ik over een workshop die Iris en ik hebben gegeven tijdens de Tackle your Tics weken. We zijn aan het overwegen om deze workshop in de toekomst (tegen betaling) aan iedereen aan te bieden. Iris en ik zijn beide ervaringsdeskundigen, Iris is daarnaast pedagoog en ik leerkracht. Het doel van de workshop is te leren omgaan met het leven met Tourette. Dat is uiteraard een heel groot onderwerp. Daarom hebben we het opgedeeld in drie delen:
- Ik mag zijn wie ik ben: kinderen leren dat ze goed zijn hoe ze zijn, en dat tics en Tourette daar ook bij horen. Niemand anders mag ze veranderen en ‘normaal zijn’ bestaat niet. Het doel is om kinderen zelfvertrouwen, een hogere eigenwaarde en het gevoel van autonomie te geven.
- Oplossingsgericht denken: kinderen leren wat voor problemen er bestaan en hoe ze kunnen denken op een manier dat ze hun eigen problemen (met of zonder hulp van anderen) op kunnen lossen. Hierdoor leren kinderen niet alleen hoe, maar ook dát ze controle hebben over het vinden van oplossingen voor hun eigen problemen.
- Positieve eigenschappen die vaak voorkomen bij tics en Tourette: kinderen leren welke positieve eigenschappen vaak voorkomen wanneer iemand tics en Tourette heeft. Ze leren ook waarom deze bij Tourette horen en hoe ze daar zelf over na kunnen denken. We gaan lekker creatief aan de slag.
De workshop zou gegeven worden in groepjes van 5-8 kinderen, gedurende vier uur (of 2x twee uur) in het weekend. Onze werkwijze is door ons zelf ontwikkeld en geoptimaliseerd tijdens het Tackle your Tics onderzoek. We zijn benieuwd of hier vraag naar is en wat jullie een redelijk bedrag vinden om ervoor te betalen.
Laat het ons weten op FB, Twitter of via laura@tictalkmore.nl!