Zoals je misschien wel hebt gemerkt ben ik de afgelopen weken even teruggegaan naar één blog per week, i.p.v. twee. Dat is omdat ik het super druk heb met het geven van workshops en voorlichting! In deze blog waar die over gaan en waarom ik deze onderwerpen zo belangrijk vind.
Tics herkennen
Komende donderdag begin ik met een workshop getiteld ‘Zou het Tourette kunnen zijn?’. Die workshop geef ik samen met Cara Verdellen, Jeroen Heijmes-Visser en Aniek van Bussel, op de Dag van de Inhoud van de Parnassia Groep. Het thema van deze dag is comorbiditeiten, dus aanverwante aandoeningen. En Tourette heeft zoveel aanverwante aandoeningen, dat tics zelf vaak over het hoofd worden gezien! Tijdens deze workshop ga ik vertellen over waarom het zo belangrijk is om tics als zodanig te herkennen en erkennen. En hoeveel invloed vroege herkenning op je leven kan hebben. Daarna gaan we uitleggen wat het verschil is tussen motorisch onrust (ADHD), stereotype bewegingen (ASS), dwang (OCD) en tics. Uiteraard hebben we daar ook een stel filmpjes van, in de hoop dat meer mensen voortaan tics gaan herkennen!
Stigma
Op diezelfde dag geef ik nog een workshop. Deze is getiteld ‘Stigmatisering als comorbide probleem’. Want iedereen die een psychische of psychiatrische diagnose krijgt, krijgt daar automatisch ook een stigma bij. En misschien geldt dat wel gewoon voor iedereen die ‘iets’ heeft. Bij Tourette is één stigma heel duidelijk: het vloekstigma. Mensen denken dat iedereen met Tourette vloekt en dat je, als je Tourette hebt, te pas en te onpas, wanneer je maar wilt (!) vloekwoorden eruit mag gooien. Maar er bestaan nog veel meer soorten stigma’s.
Zo denken veel mensen dat mensen met een aandoening labiel zijn, of zelfs gevaarlijk. En gaan sommige hulpverleners uit van het idee dat alles wat anders is, ‘opgelost’ moet worden. Dan is er ook nog zelfstigma, wat inhoudt dat je je verschillende vooroordelen eigen maakt en er echt in gaat geloven. Bijvoorbeeld dat je minder waard bent als je een aandoening hebt, of dat je zwak bent als je medicatie neemt. Voorlichting op dit gebied is hard nodig! Tijdens deze workshop ga ik samen met Jaap van Weeghel uitleggen wat stigma is, hoe dit je leven kan beïnvloeden en waarom iedereen in de GGZ stigma-educatie zou moeten krijgen. Samen met de deelnemers gaan we daarna proberen die stigma-educatie inhoudelijk vorm te geven.
ADHD, Tourette en het sociale model
Dan ben ik nog niet klaar! Want na eerst even jarig te zijn geweest op 7 oktober, geef ik op 11 oktober een workshop op de ADHD dag van PsyQ. Deze workshop gaat over ADHD en Tourette, maar men heeft ook aangegeven eens van een ervaringsdeskundige te willen horen, dus ik ga geen droge feitjes opnoemen. Ik ga het hebben over dat anders zijn mag, en dat dat niet altijd per definitie verkeerd is. Dat alles wat anders is niet altijd ‘opgelost’ hoeft te worden. Wanneer iemand er last van heeft, dan moet je er iets aan doen, maar tics, onrust, wat dan ook, mogen er ook gewoon zijn.
Dit is gebaseerd op het sociale model i.p.v. het medische model van naar een aandoening kijken. Dit sociale model gaat er vanuit dat de aandoening wordt veroorzaakt door de manier waarop de maatschappij is ingericht i.p.v. de manier waarop een persoon beperkt of anders is. Voer voor een nieuwe blog, maar dit filmpje legt het goed uit. Ik denk dat de waarheid wat in het midden ligt, maar mijn mening verschuift steeds meer richting het sociale model. Tijd dus om de boel wat op te schudden tijdens de ADHD dag! 😉
Dan heb ik op 15 oktober nog een Regio Plus-avond in Ede, waar iedereen van harte welkom is! En ben ik nog steeds druk met voorlichting geven op scholen, observeren, adviseren van leerkrachten en ga zo maar door. Wil jij dat ik op de school van jouw kind voorlichting kom geven of mee kom kijken? Neem dan even een kijkje op deze pagina, en wie weet zie ik je snel!