6 manieren om lief voor jezelf te zijn wanneer alles even tegenzit

Leestijd: 3 min

Soms heb je gewoon van die dagen (of weken) dat het echt even niet gaat. Dat alles tegenzit, niks lukt, je boos bent op iedereen en iedereen op jou. Het minste wat je dan nodig hebt is dat je ook nog eens boos op jezelf bent! Soms lukken dingen gewoon even niet, dat kan. En dat mag. Dan kun je beter maar even lief tegen jezelf zijn, dan maak je het in ieder geval niet nog erger!

 1. Koop een lekkere reep chocola
  Zo, dat is een mooi begin. En dan lekker helemaal opeten. Of deels, dat mag natuurlijk ook. Ik weet alleen zelf niet zo goed hoe dat moet.
 2. Drink een goede kop koffie
  Eigenlijk hetzelfde als hierboven. Kies maar wat voor jou het beste werkt! Of allebei, mag natuurlijk ook. Hoe dan ook: even iets lekkers! Dat is een fijne reset.
 3. Stop met boos op jezelf te zijn
  Je bent moe en gefrustreerd omdat je moe bent. Iets lukt niet en je wordt boos omdat het niet lukt. Heeft dus helemaal geen zin, hè. Je maakt het alleen maar erger. Je wordt namelijk boos over iets waar je geen controle op hebt. Het is ook niet eerlijk, want er gebeurt al iets waar je van baalt, en dan geef je jezelf nog eens extra ‘straf’ door er boos over te worden. Op jezelf! Als je moe bent, rust je uit. Als iets niet lukt, blijf je rustig en probeer je het opnieuw. Of niet, morgen weer een dag. Probeer je hier eerst eens van bewust te worden en wanneer jezelf erop betrapt, haal je een paar keer goed adem en zeg je “Nee. Dit is al rot genoeg, ik ga er niet ook nog eens boos om worden op mezelf!”
 4. Ga eens iets doen wat je leuk vindt
  Naar de bioscoop, afspreken met vrienden, een rondje lopen of fietsen, verzin het maar! Als jij het maar leuk vindt. Neem even de tijd om dit voor jezelf te doen.
 5. Koop een (klein) cadeautje voor jezelf
  Dit geldt echt alleen als het echt niet meer gaat. Want van blut worden, word je ook niet blij! Maar een klein cadeautje (max. €5-€10) kan echt geen kwaad, op z’n tijd. Je moet er wel echt vrolijk van worden, niet zomaar iets kopen, dat helpt niet!
 6. Zoek de rust op
  Doe iets waar jij je even helemaal in kwijt kunt. Binchwatchen, videogamen, Youtuben, het is aan jou! Even jezelf afsluiten en niemand om je heen, daar word je weer rustig van.

Wanneer je lief voor jezelf bent geweest, wordt het tijd om structureel iets te veranderen, waardoor je niet meer zo gemakkelijk in de put raakt. Zorg dat je huis goed georganiseerd en je hoofd op orde is! Hoe doe je dat? Ik help je mee: klik hier.