Waarom het nu even minder goed gaat met je kind

Leestijd: 3 min

moeder kind knuffel zonIk wil al een paar weken een slaap-update én iets over de tijd van het jaar en de zon schrijven, maar het lukt me steeds niet. Dat komt waarschijnlijk omdat het twee onderwerpen zijn:

  1. Een slaap-update
  2. Wat de aanleiding is voor die slaap-update

Ik zal beginnen met de aanleiding, en daarmee ook waarom het nu even wat minder goed gaat met jou(w kind). Want ja, ik weet dat dat voor de meeste van jullie kinderen het geval is.

De oorzaak

Heel simpel gezegd is de oorzaak van een dip op dit moment de zon. De tijd van het jaar dus. De dagen worden steeds korter, de zon steeds minder fel, we zien meer wolken dan zon en ga zo maar door. En die zon, die zorgt nou juist voor de hoognodige energie. Het is niet voor niets dat in de zomer alles fijner voelt en leuker en gemakkelijker is, dat komt voor een groot deel door de zon!

Daarnaast is deze tijd van het jaar ook een stuk minder gestructureerd en een stuk ‘meer anders’. Sinterklaas en kerst zorgen voor enthousiasme, maar ook spanning, wat extra vermoeiend is. Ook zorgen ze ervoor dat alles anders loopt dan ‘normaal’. Lessen op school worden vervangen door Sinterklaasbezoek en kerstdiner en zowel op school als thuis ziet alles er anders uit door alle versieringen. Dat zorgt voor veel pret, maar ook voor veel prikkels en gebrek aan duidelijkheid en structuur waardoor het veel energie kost. Daar komt nog bij dat tics in de kou vaak meer pijn doen en pijn kost, jawel, energie.

Wat kan je doen

Als je dit alles op een rijtje zet is het niet gek dat het minder goed gaat. Het is dus niet iets wat er gebeurd is, of iets wat je (verkeerd) gedaan hebt. Het is gewoon de tijd van het jaar. Als je dat weet kan je daar ook naar handelen. Ten eerste betekent dit dat je het kan zien aankomen en dat je kan stoppen jezelf de schuld te geven. Het is een ‘fact of life’: deze tijd van het jaar is moeilijker.

Ten tweede kan je minder van jezelf en je kind verwachten. Allebei ja. Want als het moeilijker gaat met je kind, zorgt dit ook voor een moeilijkere situatie voor jou. Plus dat jij ook minder zonlicht en meer decemberstress ervaart. Verwacht gewoon wat minder. Alles gaat minder, dat is begrijpelijk, dus leg je erbij neer als iets niet helemaal goed gaat, of als iets gewoon helemaal niet gaat. Morgen weer een dag.

Ten derde kan het de moeite waard zijn om lichttherapie te proberen. Dat kan met een lamp waar je minimaal een half uur op 10cm voor moet zitten, of een bril, die je gewoon op kan zetten. Ik ben fan van de bril!

Tot slot kan het best zijn dat je kind deze tijd van het jaar wat minder naar school kan. Zolang dit binnen de perken blijft is dat geen ramp. Probeer thuis zoveel mogelijk structuur aan te brengen en de prikkels en spanning te verminderen. Vaste dagplanningen, meer verwachtingsmanagement, veel duidelijkheid, dat werkt allemaal mee. Probeer ook niet nog eens extra prikkels binnen te halen met dingen als gekleurde, flikkerende kerstlampjes. Die zijn leuk, dat snap ik, zet ook vooral gewoon een kerstboom, maar probeer het een beetje binnen de perken te houden. Hoe meer ‘anders’, hoe minder structuur, hoe meer prikkels.

Het belangrijkste

Het belangrijkste is dat je realistische verwachtingen hebt. Je kan weinig doen aan het gebrek aan zon en de vele prikkels van de feestmaanden. Dus doe wat je kan en houd je verwachtingen realistisch. Dan beloof ik je dat het fijner is voor iedereen, niet in de laatste plaats jouzelf 🙂

Klik hier om meer te leren over het verminderen van prikkels en hier over het aanbrengen van structuur en het maken van planningen.